POLITIČKI ANALITIČAR DUŠAN JANJIĆ: „Milanović je jedan od tih nosilaca u širem krugu u kojem su Vučić, Orban, Dodik i HDZ. Željko Komšić je pogodio…“

U dijelu izlaganja Komšić je premijera Hrvatske, Andreja Plenkovića izjednačio s predsjednikom Rusije, Vladimirom Putinom – što je naišlo na osude. Komšić je u govoru istakao da Bosanci i Hercegovci koji odlaze iz BiH kao razlog navode politički sistem koji je etnokratski. 

  • Regija

  • 22. Sep. 2023  

  • 3

Nižu se reakcije na govor predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića, na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u New Yorku. Komšić je iznio optužbe na račun Hrvatske i Srbije - da vrše udar na suverenitet Bosne i Hercegovine. 

"Naš trenutni politički sistem vješto koriste naši zapadni i istočni susjedi i preko etničkih zajednica u BiH na koje navodno polažu nacionalno pravo zapravo vrše upravljanje BiH i to ne sa ciljem da pomognu, već da BiH ili podijele ili obesmisle kao državu", istakao je Komšić tokom svog govora.

I po ustaljenoj praksi za istupe, pa i u UN-u uslijede komentari, poput onog da govor predsjedavajućeg nije usaglašen. To je kazala član Predsjedništva Željka Cvijanović i istakla da ne postoji ništa problematično u odnosu Srbije prema Bosni i Hercegovini.

"Ne postoji nijedna izjava gdje su oni bilo šta osujetili ili bilo šta osporili ili doveli u pitanje, a da se odnosi na BiH. Uvijek promovišu Dejtonski sporazum, dogovor dva entiteta i tri naroda, onako kako je u Ustavu i predviđeno. Ne vidim nikakvo miješanje", rekla je Cvijanović.

A upravo је za govornicom Skupštine UN-a, predsjednik susjedne nam države, Republike Hrvatske pozvao na izmjenu izbornog zakona BiH. Svi bi, kaže, konstitutivni narodi bili zastupljeni na svim niovima, što je, smatra Zoran Milanović, ključno za stabilnost Bosne i Hercegovine.

"Mi podržavamo evropsku perspektivu BiH i pozdravljamo EU da joj dodijeli status kandidata. Nastavljamo da zagovaramo reforme izbornog zakonodavstva kako bi se osiguralo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda", naveo je Milanović.

"Upravo je gospodin Komšić taj koji krši međunarodno pravo, parazitira na tuđem pravu. On je uzurpator hrvatske kvote. On nije izabran glasovima hrvatskog naroda, ali uzurpira to pravo zbog nesavršenosti tog zakona", rekao je ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman.

Komšićeva izjava o susjednim zemljama za analitičara Milana Sitarskog nema nikakvo činjenično utemeljenje. 

"Njemu smetaju bilo kakve činjenične interakcije između aktera Srbije i Hrvatske sa onih u BiH, pri čemu zanemaruje da je ovo zemlja tri konstitutivna narodaod kojih dva imaju svoje matične države u susjedstvu BiH. Potpuno iluzorno očekivati da nema političke interakcije", smatra Sitarski.

Politički analitičar iz Beograda Dušan Janjić ocjenjuje da je Komšićev govor pratio prošlogodišnji izvještaj visokog predstavnika u Savjetu bezbjednosti, da je BiH na ivici ozbiljnog rizika od ograničenog oružanog sukoba. Osvrnuo se i na govor Zorana Milanovića.

"Ono što govori ne može da parira istini. Istina je da je on jedan od tih nosilaca u širem krugu u kojem su Vučić, Orban, Dodik i HDZ. Komšić je pogodio", mišljenja je Janjić.

U dijelu izlaganja Komšić je premijera Hrvatske, Andreja Plenkovića izjednačio s predsjednikom Rusije, Vladimirom Putinom – što je naišlo na osude. Komšić je u govoru istakao da Bosanci i Hercegovci koji odlaze iz BiH kao razlog navode politički sistem koji je etnokratski. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...