OŠTRA REAKCIJA TONINA PICULE: "Plenković je politički pogubljen, a njegova Vlada potrošena"

Picula podsjeća da je zakonodavno, amandmanima podržavao hrvatski ulazak u Schengen, a u junu 2018. organizirao je u Dubrovniku i konferenciju na ovu temu.

  • Regija

  • 23. Sep. 2023  

  • 0

Hrvatski europarlamentarac Tonino Picula (SDP) odgovorio je premijeru Andreju Plenkoviću na njegove, kako kaže, potpuno besmislene optužbe o navodnom namjernom sabotiranju ulaska Hrvatske u šengenski prostor. "Ulazak naše zemlje u Schengen potpuno sam podržavao i na njemu aktivno radio od izbora za zastupnika u Europskom parlamentu 2013. godine", poručuje Picula

Plenković je u petak optužio SDP da je preko kolega u Europskom parlamentu 'orkestrirao' europske zastupnike socijalista iz Italije da fabriciraju incidente na granici, nastojeći isprovocirati reakciju hrvatske policije u vrijeme pristupanja Schengenu."

"Mi smo to spriječili. To je SDP", rekao je Plenković. "Oni će nama lijepiti etikete veleizdajnika, a aktivno su radili da Hrvatska ne uđe u Schengen", kazao je premijer.

Na to je već reagirala Stranka europskih socijalista (PES), čija je SDP punopravna članica, osudivši Plenkovićevu izjavu kao 'fake news', a sad se oglasio i Tonino Picula, podsjećajući na dio svojih aktivnosti, amandmana koje je podnosio na ključne dokumente Europskog parlamenta, govora u EP-u i konferencije koje je organizirao upravo u svrhu zagovaranja što bržeg hrvatskog pristupanja Schengenu.

U tematskoj raspravi EP-a o proširenju i jačanju šengenskog prostora Picula je još 2017. naveo da će se kredibilitet Europske unije jasno potvrđivati na ovom pitanju.

"Na Hrvatskoj je da ispuni sve kriterije za pristupanje Schengenu, što očekujemo do kraja sljedeće godine. Na Vijeću je potom da uvaži sve što je napravljeno", kazao je Picula.

U raspravi o godišnjem izvještaju o funkcioniranju šengenskog prostora 2018. zahvalio je izvjestitelju na dobrom izvještaju i prihvaćanju svih amandmana koje je podnio. 'posebno onog gdje Europski parlament potvrđuje potporu za primanje Hrvatske u Schengen čim zadovolji potrebne kriterije.'

Picula podsjeća da je zakonodavno, amandmanima podržavao hrvatski ulazak u Schengen, a u junu 2018. organizirao je u Dubrovniku i konferenciju na ovu temu. Tada je, između ostalog, rekao da je nužno uvjeriti i one koji imaju političke rezerve prema članstvu Hrvatske u Schengenu da to ne smije biti bilateralno pitanje, već zajednički europski odgovor.

"Potrebno je jačati povjerenje i sustave sigurnosti, a pitanje je političke mudrosti pronaći balans između jednog i drugog. Umjesto militarizacije, šengenizirajmo granice, jer budućnost Europske unije ovisi o nadograđenom, djelotvornom i proširenom Schengenu", kazao je tada Picula.

U Strasbourgu je 2018. rekao da uključivanje Rumunije, Bugarske i Hrvatske, koja od svih članica ima najdužu vanjsku kopnenu granicu EU, u šengenski prostor ima i važnu sigurnosnu komponentu. 'Hrvatska je u samo četiri mjeseca od pristupanja šengenskom informacijskom sustavu obavila 75 milijuna kontrola i identificirala preko 4000 prekršaja. To dokazuje važnost Hrvatske kao partnera u osiguravanju vanjske granice Europske unije te opravdava njeno što skorije priključenje Schengenu', kazao je. 

Lani je u Bruxellesu, tokom rasprave o punoj primjeni odredaba schengenske pravne stečevine u Hrvatskoj, kazao da RH 'potpuno zaslužuje ulazak u Schengen jer je ispunila sve zadane uvjete, i tehničke i političke'.

Zaključno, Picula sada naglašava da su lako provjerljive činjenice, kontinuirana borba za hrvatske interese i civiliziran diskurs u javnom prostoru najbolji odgovor na neargumentirane napade i otvorene laži.

"A kada ih iznosi osobno premijer to samo govori koliko je politički pogubljen on, a potrošena Vlada koju vodi. U ovom slučaju to je jasno vidljivo i bez pomoći snimaka iz zraka na koje se poziva kao na navodni dokazni materijal", naveo je Picula, prenosi Tportal.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...