PITANJE ZASTUPLJENOSTI: Albin Kurti nakon sastanka s Bošnjacima u kabinetu razvio zastavu Sandžaka

Lider SDA Sandžaka, Sulejman Ugljanin je kazao da nije zadovoljan odnosom državnih organa prema Bošnjacima u Sandžaku i Albancima u Preševskoj dolini.

  • Regija

  • 23. Sep. 2023  

  • 0

Predstavnici SDA Sandžaka, Partije za demokratsko djelovanje (PDD). Albanskog nacionalnog veća (ANV), kao i narodni poslanici ove dvije partije u Skupštini Srbije, u Prištini, su razgovarali sa premijerom Kosova, Albinom Kurtijem.

Predstavnici su od Kurtija zatražili da budu uključeni u briselske pregovore o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, prenosi Danas. Tom prilikom je premijer Republike Kosovo razvio zastavu Bošnjaka u Sandžaku. 
 Lider SDA Sandžaka, Sulejman Ugljanin je kazao da nije zadovoljan odnosom državnih organa prema Bošnjacima u Sandžaku i Albancima u Preševskoj dolini. 

"Dok god pratimo ovaj razgovor, osjećamo se vrlo diskriminisano. Predstavnici Evropske unije su, bez ikakvog razloga, nas Bošnjake i Albance izbacili iz Igre. Nema trajnog i stabilnog mira, ako se dva manjinska naroda osjećaju nesigurno u državi u kojoj žive. Tražimo, da nađi narodi, Albanci iz Preševske doline i Bošnjaci iz Sandžaka, budu na isti način uvažavani kao što EU uvažava Srbe sa sjevera Kosova", kazao je Ugljanin.

Lider SDA Sandžaka pozvao je predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, i premijera Kosova Kurtija, da "obustave razgovore o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, dok na dnevni red ne stave pitanja Sandžaka i Preševske doline".

"Na sastanku je bilo riječi o zabrinutostima i povredama koje konstantno doživljavaju kako albanska manjina tako i bošnjačka manjina u Srbiji, te što se zajednički može učiniti da se ova situacija poboljša", navodi se u saopćenju premijera Kurtija.

 

Između ostalog, premijer Kurti ih je izvijestio o bilateralnim i trilateralnim sastancima koji su održani 14. septembra u Briselu u okviru procesa normalizacije odnosa između Kosova i Srbije.

"Predstavnici Bošnjaka u Srbiji rekli su da ni oni nisu zadovoljni tretmanom koji imaju. Načelo reciprociteta i simetrije prava nacionalnih manjina na Zapadnom Balkanu prava je formula za postizanje stabilnog i dugoročnog mira u regiji", dodaje su u saopćenju premijera Kurtija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...