USTIKOLINA SE RAZVIJA: Ulažu Turci i Sejo Brajlović, gradit će se Turističko-rekreativni centar

"S obzirom da ovakvih sadržaja nedostaje na našim prostorima smatramo da će ovo mnogo značiti za Ustikolinu. Trenutno jedan od najtežih faza jeste pribavljanje s dokumentacije potrebne za izgradnju istog, ali se nadamo da će i to u bližoj budućnosti ići bržim tempom", naglasio je načelnik.

  • Ekonomija

  • 23. Sep. 2023  

  • 0

Načelnik Općine Foča u FBiH (Ustikolina) Mujo Sofradžija kazao je za BiznisInfo.ba da je na području ove zajednice u toku ili u pripremi nekoliko investicija koje bi trebale poboljšati turističku i ugostiteljsku ponudu. Osim toga, tu su i investicije u proizvodnju, te se može reći da se svakodnevno radi na unapređenju i razvoju ove Općine.

Riječ je o izgradnji Turističko-rekreativnog centra Ustikolina ali i biciklističke staze dužinom pruge nekadašnjeg Ćire. Uveliko se gradi kompleks kompanije “Brajlović” a proizvodnju u pilani pokreće turski investitor.

Naime, investitor iz Turske nedavno je preuzeo proizvodne pogone pilane na lokalitetu Modrana u Ustikolini te najavio pokretanje proizvodnje najkasnije u oktobru ove godine. Za početak je planirano zapošljavanje deset radnika, a taj broj bi s početkom proizvodnje trebao biti udvostručen, dok je u rekonstrukciju i ulaganje u proizvodne pogone planirano oko 1,5 miliona eura.

"Što se tiče ulaganja firme REIS-BAU iz Turske nadamo se da će u što skorije vrijeme da počne proizvodnja. Činjenica da strani investiitori djeluju na području naše lokalne zajednice ima velike benefite, a ne smijemo zaboraviti da će isti biti u obavezi izmiriti dugovanja prema ranijim radnicima, a sama Općina je na raspolaganju što se tiče daljeg zapošljavanja i razvoja", kazao nam je Sofradžija.

Kako smo ranije pisali, proljetos je krenula realizacija velike investicije poznatog bh. ugostitelja Seje Brajlovića u Ustikolini. Riječ je o izgradnji moderne benzinske pumpe, prve u historiji ovog kraja.

Gradi će se na oko 1.700 metara kvadratnih. Benzinska pumpa gradi se u samom centru Ustikoline uz magistralni put. Uz modernu pumpu u centru Ustikoline bit će izgrađen cijeli kompleks koji uključuje i ćevabdžinicu, kafić, market, sobe za odmor i spavanje i praonicu automobila. Sofradžija kaže da ova investicija napreduje svojim tokom.

"Investitor 'Brajlović Company' radi na izgradnji cijelog kompleksa. Po saznanjima kojima raspolažemo možemo reći da sve ide svojim tokom, te da je to jedan izuzetno kako vrijedan i zahtjevan objekat koji će itekako doprinijeti razvoju naše zajednice", naveo je naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, u skorijoj budućnosti se planira izgradnja biciklističke staze cijelom dužinom stare pruge kojom je nekad saobraćao popularni voz Ćiro. Realizacija projekta se očekuje i u susjednim Općinama Foča i Goražde.

"Nadamo se da će izgradnja iste biti omogućena što ranije, s obzirom da bi se time znatno poboljšala turistička ponuda Općine, koja bi značila stanovnicima Općine, a također i turistima. To bi također bio jedan primjer kako se sa udruženim snagama sve lakše i bolje radi", istaknuo je Sofradžija.

Jedan od projekata Općine jeste i izgradnja Turističko-rekreativnog centra Ustikolina, odnosno izgradnja bazena sa pratećim sadržajem.

"S obzirom da ovakvih sadržaja nedostaje na našim prostorima smatramo da će ovo mnogo značiti za Ustikolinu. Trenutno jedan od najtežih faza jeste pribavljanje s dokumentacije potrebne za izgradnju istog, ali se nadamo da će i to u bližoj budućnosti ići bržim tempom", naglasio je načelnik.

Nagasio je da bi turistička ponuda Općine trebala na većem nivou, te se nada da će i biti. Sa sigurnošću ističe da se svakodnevno radi na unapređenju i razvoju.

Upitali smo ga i da li su ljudi iz ovog kraja, koji žive u drugim dijelima BiH i inostranstvu, zainteresovani da ulažu kapital u Ustikolinu. Nažalost, istaknuo je, nije baš iskazan veliki interes te vrste, ali iskreno se nada da će i to uspjeti promijeniti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...