"UHAPSITI POČINITELJE": SDA Stolac traži hitnu istragu i uklanjanje skandaloznog murala sa granicama NDH

SDA Stolac, umjesto toga, pozivaju umjetnike i građane da zajedno rade na umjetničkim projektima koji promiču mir, razumijevanje i solidarnost.

  • Politika

  • 24. Sep. 2023  24. Sep. 2023

  • 2

Općinski odbor SDA Stolac oštro je osudio nedavno izrađeni mural u Stocu na kojem su prikazane granice Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

"Takav prikaz historijskog perioda koji je donio mnogo patnje, stradanja i nepravde za mnoge ljude u cijelom regionu, izaziva duboku zabrinutost i nelagodu. Smatramo da je važno da umjetnost promiče vrijednosti tolerancije, suživota i pomirenja. Prikazivanje simbola ili granica koje su povezane s teškim vremenima iz prošlosti može podupirati podjele i negativne emocije među ljudima", navodi se u saopćenju.

SDA Stolac, umjesto toga, pozivaju umjetnike i građane da zajedno rade na umjetničkim projektima koji promiču mir, razumijevanje i solidarnost.

"Svjesni ozbiljnosti situacije, također pozivamo nadležne organe da brzo i odlučno djeluju kako bi identifikovali počinitelje koji su stvorili ovaj kontroverzni mural. Očekujemo da će pravosudni sistem provesti istragu kako bi se utvrdila odgovornost za ovaj čin i da će počinitelji biti privedeni pravdi. Samo takav korak može poslati snažnu poruku da se promiču vrijednosti mira, suživota i pravne države.

Od Gradonačelnika Stoca i lokalnog HDZ-a, "nosioca evropskih vrijednosti", a koji imaju potpunu vlast u Stocu, tražimo da se mural ukloni s javnog prostora kako bi se izbjegla daljnja kontroverza i potencijalna šteta po društvo, a naročito povratničku populaciju u Stocu", stoji u saopćenju SDA Stolac.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...