"SPRIJEČITI DALJU ESKALACIJU SITUACIJE NA KOSOVU": Premijer Albanije Edi Rama traži od EU i SAD mirovnu konferenciju

Dodao je da "euroatlantska zajednica mora da skupi svu svoju impozantnu snagu i da nepovratno stavi Kosovo i Srbiju za sto dijaloga o normalizaciji".

  • Regija

  • 24. Sep. 2023  

  • 1

Premijer Albanije Edi Rama pozvao je euroatlansku zajednicu da sazove vanrednu mirovnu konferenciju kako bi se spriječila dalja eskalacija situacije na Kosovu i u cilju očuvanja mira u regionu.

"Tragedija gubitka života službenika kosovske policije najveće je zvono za uzbunu do sada o kontinuiranom riziku da dugotrajna kriza eskalira u oružani sukob. Zločinci koji su oduzeli život nedužnom čovjeku, koji je služio u državnoj uniformi snaga za sprovođenje zakona Republike Kosovo, moraju biti izvedeni pred lice pravde", rekao je Rama u objavi na platformi X, nakon ubistva pripadnika Policije Kosova u selu Banjska, u opštini Zvečan.

Dodao je da "euroatlantska zajednica mora da skupi svu svoju impozantnu snagu i da nepovratno stavi Kosovo i Srbiju za sto dijaloga o normalizaciji".

"Sazivanje vanredne mirovne konferencije, pod nadzorom i garancijom Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, i istovremeno preduzimanje svih vanrednih mjera sa KFOR-om, kako bi se spriječila dalja eskalacija situacije, strateška su neophodni ne samo za red i bezbjednost na Kosovu danas , ali i za sutrašnji mir i budućnost regiona, prije nego što se produžena kriza na sjeveru Kosova otrgne kontroli i pretvori u destabilizujući požar za cijeli region", poručio je Rama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...