KURTI UZVRATIO VUČIĆU: "To nije grupa švercera, već terorista koje politički i finansijski podržava zvanični Beograd"

"Riječ je o terorističkoj i kriminalnoj formaciji, profesionalnoj, koja je dugo planirala i pripremala ono što je uradila danas", izjavio je Kurti

  • Regija

  • 24. Sep. 2023  

  • 1

Specijalna jedinica kosovske policije ušla je u manastir Banjska, u opštini Zvečan, gdje je danas došlo do razmjene vatre između policije i oružane grupe.

Kako se navodi, u manastiru su bili novosadski hodočasnici i sveštenik, koji su evakuisani.

Pronašli oružje

Kosovski mediji prenose da je unutar manastira pronađena velika količina oružja. Navode da je premijer Kosova Albin Kurti nazvao "profesionalnom formacijom" grupu ljudi koja je napala policiju Kosova i ubila policajca Afrima Bunjakua.

Kurti je na ceremoniji paljenja sveća za ubijenog policajca rekao da se u narednom periodu očekuje više informacija o osumnjičenim napadačima.

"Riječ je o terorističkoj i kriminalnoj formaciji, profesionalnoj, koja je dugo planirala i pripremala ono što je uradila danas. To nije grupa švercera, već plaćenička struktura koju politički, finansijski i logistički podržava zvanični Beograd", rekao je Kurti u izjavi medijima.

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da je u manastiru Banjska, u opštini Zvečan, na sjeveru Kosova, situacija trenutno mirna, ali vlada neizvjesnost i zabrinutost monaha i vjernika.

Akcija trajala satima

"Eparhija raško-prizrenska obavještava javnost da je situacija u manastiru Banjska trenutno mirna, iako se još uvijek osjeća strah zbog današnjih dešavanja kako u okolini, tako i u samoj porti manastira.

Naoružana lica koja su danas provalila kapiju napustila su manastir, a trenutno je primijećeno prisustvo kosovske policije i EULEX-a ispred ulazne kapije i u dvorištu manastira", navodi seu saopćenju.

Akcija kosovske policije trajala je satima.

Kako je objavio ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla, u akciji u Banjskoj ubijena su trojica napadača, dok je šest osoba uhapšeno – dvojica napadača i četvorica koja su pružala podršku putem radio veze.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...