PREOKRET U NJEMAČKOJ: Ekstremno desna stranka izgubila u trci za…

Prema većini analiza stranka svoju trenutnu popularnost zahvaljuje nezadovoljstvom građana radom aktuelne socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade Olafa Scholza.

  • Evropa

  • 25. Sep. 2023  25. Sep. 2023

  • 1

Njemačka ekstremno desna Alternativa za Njemačku (AfD) nije uspjela osvojiti prvo mjesto gradonačelnika u nekom većem njemačkom gradu, prema preliminarnim rezultatima iz Nordhausena u pokrajini Tirinškoj.

Aktuelni gradonačelnik Kai Buchmann uspio je iznenađujuće pobijediti kandidata AfD-a Joerga Propheta u drugom krugu izbora u nedjelju, nakon što je Prophet bio široko favoriziran za pobjedu uoči glasanja. Prema rezultatima, Buchmann je dobio 54,9 posto glasova, dok je Prophet osvojio 45,1 posto.

Odaziv birača bio je 59,3 posto. Nordhausen je okružni grad na sjeveru Tirinške s oko 42.000 stanovnika. U prvom krugu izbora za gradonačelnika odaziv birača bio je 56,4 posto.

Aplauz u vijećnici u Nordhausenu 


Prophet je priznao poraz u nedjelju navečer u izjavi za medije govoreći o sebi u trećem licu: "Imamo novog gradonačelnika. Gospodin Prophet je postao broj dva na ovim izborima". Prebrojavanje glasova bilo je popraćeno pljeskom u vijećnici u Nordhausenu kad god je Buchmannova prednost rasla. Prilikom objave rezultata prolomilo se dugotrajno navijanje.

Prekinut pobjednički niz AfD-a u istočnoj Njemačkoj


Od kraja juna, AfD je pobijedio na jednim izborima za okružno vijeće u Tirinškoj i jednim izborima za gradonačelnika u pokrajini Saxony-Anhalt za gradić Raguhn-Jessnitz koji ima manje od 9.000 stanovnika. AfD je također bio prvi u okrugu Sonneberg u južnoj Tiringiji, gdje je političar AfD-a Robert Sesselmann izabran za prvog okružnog čelnika iz AfD-a. Njegov izbor izazvao je rasprave i zabrinutost diljem zemlje.

Državna obavještajna služba, odnosno Ured za zaštitu ustava, u Tirinškoj je AfD i njegovog čelnika Björna Höckea klasificirala kao dokazane desničarske ekstremiste i prati ih.

Nedavne ankete pokazale su porast podrške AfD-u, posebno u bivšim komunističkim istočnim regijama Njemačke. Rastuća snaga AfD-a u zemlji izazvala je uzbunu kod mnogih koji tu stranku vide kao ekstremističku, antidemokratsku i ksenofobičnu.

AfD je osnovana kao stranka kritičara zajedničke valute eura, ali se tokom migrantske krize, još u vrijeme vlasti kancelarke Angele Merkel i dolaska velikog izbjegličkog vala, usmjerila na temu izbjeglica. U potpori AfD-u prednjače pokrajine na istoku zemlje, u kojima je još uvijek prisutno nezadovoljstvo dosezima njemačkog ujedinjenja, odnosno i dalje prisutnim zaostajanjem za većinom zemlje.

Prema većini analiza stranka svoju trenutnu popularnost zahvaljuje nezadovoljstvom građana radom aktuelne socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade Olafa Scholza. Pritom se posebno kritizira useljenička politika, prije svega velik broj izbjeglica koja pojačano stižu u Njemačku.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...