NIJE DOBRO: Poznata bh. kompanija u velikom problemu, prijete otkazi za 100 radnika…

Pojasnio je da njegova firma neće stati, ali sigurno da će se smanjiti obim proizvodnje.

  • Ekonomija

  • 26. Sep. 2023  

  • 0

Zbog otkazivanja, ali i manjeg broja sklopljenih ugovora s inostranim partnerima, obućarima u RS-u je obim posla opao i do 50 posto u odnosu na raniji period, saglasni su predstavnici ove industrije te ističu da strahuju da će u nekom narednom periodu doći do otpuštanja radnika. U poznatoj banjalučkoj kompaniji “Bema” prijeti čak 100 otkaza.

Radovan Pazurević, vlasnik kompanije “Sanino” iz Dervente, koji je ujedno predsjednik Područne privredne komore Doboj, kazao je za “Nezavisne novine” da što se tiče ove firme situacija je nezavidna jer je došlo do otkazivanja ranije sklopljenih ugovora s inostranim partnerima.

– Razlog je to što je u Evropi došlo do zasićenja tržišta proizvodima iz oblasti obućarske industrije i mnogo robe se nalazi na lagerima, te trgovačke kuće ne mogu da plasiraju te ranije urađene poslove, tako da imamo mnogo cipela koje su ostale u skladištima – kazao je Pazurević i dodao da su sada u situaciji da traže rješenja kako ne bi bilo otpuštanja radnika.

– Što se tiče samog obima posla, u našoj firmi je došlo do pada broja narudžbi za oko 20 do 25 posto – ističe Pazurević i dodaje da će uraditi sve da ne dođe do otpuštanja radnika.

– Morat ćemo uzimati sve poslove koji se nude na tržištu bez obzira na cijenu, ali sve na našu štetu – pojasnio je on.

Marinko Umičević, tehnički direktor Fabrike obuće “Bema”, kazao je da je najveći neprijatelj obućarima trenutno vrijeme jer, kako kaže, zadnje dvije godine nije bilo snijega na Zapadu, pa su, kako kaže, ostali milioni komada neprodate obuće.

– Mi smo ove godine dobili manji broj narudžbi za ovu sezonu, za oko 15 posto u odnosu na ranije – kazao je Umičević za “Nezavisne novine”.

Ukoliko se nastavi takva situacija, kaže, moglo bi da dođe do toga da otpuste čak i do 100 radnika.

Da se obućarska industrija nalazi u velikom problemu saglasan je i Dragutin Škrebić, vlasnik “Škrebić Company” iz Teslića, koji ističe da obućari imaju dva krupna problema.

– Prvi je što dobavljači sa kojima radimo teško stižu do repromaterijala, a drugo je da smo imali jako blagu prošlu zimu te nam je zimska obuća ostala neprodata – kazao je Škrebić.

Pojasnio je da njegova firma neće stati, ali sigurno da će se smanjiti obim proizvodnje.

– Iako nam je smanjen obim posla do kraja godine sigurno nećemo otpuštati radnike, ali ukoliko se nastavi ovako stanje teško je predvidjeti šta će se dešavati – ističe Škrebić.

Što se tiče zemalja u koje izvoze svoju robu, Škrebić kaže da izvoze u Njemačku, Italiju i Austriju.

Radenko Bubić, vlasnik i direktor Fabrike obuće “Dermal” Kotor Varoš, ističe da je pred obućarima teška prognoza za narednu godinu.

– Broj narudžbi iz Italije je za 50 posto manji, dok su njemački prodavci to smanjili i za 25 posto u odnosu na ranije – kazao je Bubić i istakao da se očekuje teška godina.

Prema njegovim riječima, razlog smanjenog broja porudžbi je globalna kriza koja uzima sve više maha.

– Iako je smanjen obim posla u našim pogonima ne bi trebalo doći do otpuštanja radnika, jer mi imamo i vlastiti program gdje radimo i vojnu obuću. Tu bilježimo rast u proizvodnji, a za obuću za slobodno vrijeme je u padu – pojasnio je Bubić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...