ZASTUPNIK SDA, EDIN RAMIĆ: "Nadam da se 'Trojka' neće upuštati u priču o Ustavnom sudu BiH i Izbornom zakonu na način kako to vidi HDZ"

Isto je i sa državnom imovinom. To su previše krupna pitanja da bi bilo koja stranka sama ušla.

  • Politika

  • 26. Sep. 2023  

  • 1

Edin Ramić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine iz redova SDA, za N1 kazao je da je njegova stranka "daleko bolje štitila državu i njen integritet" od stranaka "Trojke", koje imaju, kako je dodao, potrebu da čine kompromis. Ali ništa ne dobijaju zauzvrat, ocijenio je još Ramić.

U Mostaru je jučer održan sastanak koalicionih partnera. Mislite li da ce doći do dogovora o izbornoj reformi i zakonu o vanjskim poslovima?

Iskreno se nadam da se “Trojka” neće upuštati u priču o Ustavnom sudu BiH i Izbornom zakonu na način kako to vidi HDZ. Isto je i sa državnom imovinom. To su previše krupna pitanja da bi bilo koja stranka sama ušla.

Evo, bilo je govora o CIK-u. Na pitanju CIK-a je “pukla” koalicija između SDA i HDZ-a jer smo htjeli da bude profesionalna komisija. Hoće li sad “Trojka” uraditi kako to HDZ hoće – vidjet ćemo, ali su pred njima vrlo jasni rokovi koje su postavili SNSD i HDZ, koji su jedina prava koalicija. Partner sa bošnjačke ili bosanske strane, kako hoćete, u podređenom je položaju.

“Trojka” ima potrebu da čine kompromise. Vi kad činite kompromise trebate dobiti nešto zauzvrat, a ne znam šta su oni dobili. Volio bih da su oni uspješniji, makar bilo to i na štetu SDA. Mi smo za razliku od “Trojke” postavili uslove kao NATO put, a kod “Trojke” su samo bile pozicije. Interes HDZ-a i SNSD-a je bio da dobiju povoljnijeg partnera.

Da li je vaš interes bio da dobijete fotelje?

Kad izlazite na izbore borite se da budete u vlasti, ali treba imati principe. Mi smo daleko bolji u zaštiti države i njenog integriteta. Njim (strankama “Trojke”) je bilo preče ostaviti SDA bez vlasti nego Dodika.

Dodik je sa Skupštine povukao zakon o imovini?

Vjerovatno je sebi dao manevarski prostor da izbjegne sudar sa međunarodnom zajednicom. Očigledo je da OHR nije spreman da se suštinski pozabavi ovim pitanjem.

Jeste li razgovarali o slučaju vašeg kolege Zildžića?

On je federalni zastupnik koji ima dozvolu za posjednovanje pištolja. Moguće da ga je zaboravio.

Kakve vi imate informacija o navodnoj iskaznici OSA-e?

On je izjavio da je to sve izmišljotina. Ne bih davao komentare jer ne znam o čemu se radi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...