NOVE SKRIVENE PREPISKE DIREKTORA VSTV-a ADMIRA SULJAGIĆA DOKAZUJU KAKO SE IMENUJU SUDIJE U BiH: “Šaljem ti rang listu, dogovaramo!”

"Dobro jutro, buraz. Šta ima, šta se radi? Sinanović Emir, aplicirao je za sudiju u Srebreniku", napisao je Mujkić "vlasniku pravosuđa" Admiru Suljagiću.

  • Mini market

  • 27. Sep. 2023  27. Sep. 2023

  • 2

Direktor Sekretarijata VSTV-a Admir Suljagić nezakonito je posredovao prilikom imenovanja sudije Općinskog suda u Tuzli Emira Sinanovića. Dokazuju to Suljagićeve prepiske sa Dženanom Mujkićem, biznismenom iz Gračanice koji je hapšen u okviru istrage u slučaju Rudnik.

“Dobro jutro, buraz. Šta ima, šta se radi? Sinanović Emir, aplicirao je za sudiju u Srebreniku”, napisao je Mujkić “vlasniku pravosuđa” Admiru Suljagiću.

“Čujemo se”, odgovara Suljagić.

“Kakve su šanse da se zaposli. Atif (Mujkić, također hapšen) te puno pozdravlja i nismo se vidjeli od januara 2019. Kad budem u Sarajevu, zovem te da pijemo kafu”, nastavlja Mujkić.

“Jesu li ga pozvali”, pita Suljagić.

Nakon što je Mujkić rekao da će provjeriti, Suljagić piše: “Važi. Dogovaramo”.

Nekoliko dana kasnije, Suljagić i Mujkić ponovo se dopisuju u vezi sa imenovanjima. Sada se za Sinanovića traži mjesto u Općinskom sudu u Lukavcu.

“Hoće li biti Lukavac uskoro ili je to nekad poslije”, pita Mujkić.

“Sada u petak će napraviti listu”, odovara Suljaguć.

Mujkić konstatuje da je to rang lista kandidata, što Suljagić potvrđuje.

“On misli da je treći na toj listi jer dvojica koji su bili ispred njega su prošli”, piše Mujkić.

“Sad ćemo vidjeti”, kaže Suljagić i potom obavještava Mujkića da mu je poslao rang listu.

“Pa, da. Prvi neki Hrvat, druga žena koja radi u Telecomu i treći on”, konstatuje Mujkić.

Petnaestog jula 2021. godine, dakle, nekoliko mjeseci kasnije, VSTV saopćava – Emir Sinanović je imenovan za dodatnog sudiju Općinskog suda u Tuzli.

Podsjetimo, Istraga.ba je jućer objavila Suljagićevu i Mujkićevu prepisku koja dokazuje da je direktor Sekretarijata VSTV-a sebe nazivao “vlasnikom pravosuđa”, te je dogovarao zatvorske pogodnosti. Nakakon našeg teksta, na sjednici VSTV-a koja je započela jutros, otvorena je rasprava o našem tekstu. Na direktna pitanja članova VSTV-a da se izjasni da li su objavljene prepiske autentične – Suljagiić nije odgovorio. Potvrdio je samo da je saslušan u Tužilaštvu TK, dok je Suljagićev prijatelj i predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija rekao da se on sjeća da je direktor Sekretarijata VSTV-a “svjedočio u Tuzli”.

Lagumdžija je rekao da o tome ne treba raspravljati te da je to nadležnost Tužilaštva TK.

Istraga.ba je jutros zatražila komentar glavnog tužioca Tužilaštva TK Tomislava Ljubića.

“Zbog čega ove dokaze koji inkriminišu Admira Suljagića (a koji su slučajniu nalaz u predmetu Rudar) nisu korišteni? Da li ste se nakon ovoga sa Admirom Suljagućem nalazili u restoranu Mama MIA u Tuzli”, pitali smo tužioca Ljubića.

Odgovor do sada nismo dobili. No, treba posjetiti da je Ljubić imao nekoliko disciplinskih postupaka u VSTV-u. Nikada nije razriješen.

(Istraga .ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...