ZASTUPNICE U PARLAMENTU BiH OGORČENE ZATO ŠTO JE DENIS BUNTIĆ NA SLOBODI: Saopćenje potpisale Sanja Vulić, Sabina Ćudić, Mira Pekić...

Grupa zastupnica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputila je saopćenje za javnost, a vezano za odluku suda u Ljubuškom kojim je odbijen pritvor Denisu Buntiću zbog nasilja u porodici.

  • Politika

  • 27. Sep. 2023  27. Sep. 2023

  • 2

Grupu čine i saopćenje potpisuju Sabina Ćudić, Mia Karamehić-Abazović, Aida Baručija, Rejhana Dervišević, Darijana Filipović, Elvisa Hodžić, Ljubica Miljanović, Mira Pekić, Sanja Vulić i Ermina Salkičević-Dizdarević

Kako navode u saopćenju, bez namjere da se miješaju u sudski proces, samo žele ukazati na pojedine stvari.

"Uprkos svim dokazima prezentiranim u tom slučaju koji ukazuju na krivično djelo nasilja u porodici shodno Krivičnom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine, Sud je donio Odluku kojom se oslobađa pritvora optuženi Denis Buntić. Njegovom slobodom ugrožen je krivični postupak, s obzirom na mogućnost ponavljanja krivičnog djela ili utjecaja na iskaze svjedoka", navodi se u saopćenju zastupnica gdje nastavljaju:

"Posebno podsjećamo na nedavni tragični slučaj u Gradačcu u kojemu je stroža praksa određivanja pritvora počiniocima porodičnog nasilja mogla spasiti živote. Držimo da sudovi, tužilaštva i policije u BiH moraju svojim djelovanjem ohrabrivati žene žrtve porodičnog nasilja da prijave nasilje", poručuju u saopćenju.

Smatraju da ovakvim djelovanjem sudova šalje se poruka, ne samo Klari Buntić, nego i svim ženama u Bosni i Hercegovini da se ne mogu osjećati sigurno u BiH, niti očekivati pravnu zaštitu u slučaju nasilja u porodici, pokušaja ubistva ili drugih krivičnih djela.

"Takvom praksom daje se do znanja svim građanima u BiH da će žrtve uvijek imati manja prava nego počinioci krivičnih djela i koji ugrožavaju sigurnost drugih. Samim time, sve žene u BiH se obeshrabruju da prijavljuju nasilje u porodici, kao i druga krivična djela koja trpe u porodici i društvu", dodaje se u saopćenju.

Ovom prilikom pozivaju Općinski sud u Ljubuškom da preispita svoju Odluku, shodno žalbi Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...