NEBOJŠA VUKANOVIĆ OPTUŽUJE PREDSJEDNIKA RS-a: "Dodik slavi etničko čišćenje, rat i stradanje"

On je podsjetio i da je Dodik lično, avionom Vlade Republike Srpske putovao u Jerevan na obilježvanje stradanja Jermena.

  • Politika

  • 27. Sep. 2023  27. Sep. 2023

  • 1

Pismo predsjednika Republike Srpske Milorada Dodiku predsjedniku Aderbejdžana Ilhamu Aliyevu u kojem Dodik konstatuje kako je bila potrebna "hrabrost i mudrost snažnog i mudrog vođe" za rješenje pitanja u Nagorno-Karabahu lider Liste za pravu i red Nebojša Vukanović nazvao je sramnim, a Dodika optužio za slavljenje etničkog čišćenja i stradanja Jermena.

“Nema razlike u stradanju Jermena koje je prema popisu bilo oko 150 hiljada i stradanja Srba iz bivše Republike Srpske Krajine u Oluji 1995.”, rekao je Vukanović ističući da nema razlike između današnjeg Dodikovog pisma Aliyevu i pisma ratnom predsjedniku Hrvatske Franji Tuđmanu “da ga je uputio nakon Oluje”.

Vukanović je podsjetio da je Dodik 2015. “kada je želio da glumi Srbendu i pravoslavnog vjernika predlagao i pisao Deklaraciju o osudi genocida nad Jermenima koji su počinili Turci od 1917. do 1919. godine kada je stradalo prema procjenama više od 1,2 miliona Jermena”. Tada je Dodiku, tvrdi Vukanović bio interes da tu deklaraciju “gurne” u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine kako bi potom optužio opoziciju, a tadašnju vlast na državnom nivou za izdaju.

On je podsjetio i da je Dodik lično, avionom Vlade Republike Srpske putovao u Jerevan na obilježvanje stradanja Jermena.

Lider Liste za pravdu i red tvrdi kako je pozadina svega potreba za novcem te kako Dodik slavi etničko čišćenje, rat i stradanje.

“Ovo pismo koje je uputio i klečanje pred Aliyevim ima za cilj da Republika Srpska dobije kredit od Azerbejdžana”, rekao je Vukanović izvinjavajući se Jermenima zbog takvog čina i tvrdeći da u stradanju tog naroda ima sličnosti sa stradanjem Srba na Kosovu i Metohiji.

Uputio je i pitanje Srpskoj pravoslavnoj crkvi da li daje ordenje onima koji slave stradanje pravoslavnog svijeta i zato nema molebana i nalaganja svijeća za stradanje u Nagorno-Karabahu.

Vukanović se osvrnuo i na činjenicu da je u Republici Srpskoj proglašen Dan žalosti, ali i na posljednja dešavanja na Kosovu izražavajući žaljenje zbog poginulih u sukobima u nedjelju.

“Treba biti otvoren da smo mi iz Liste za pravdu i red jedini do sada bili protiv pogrešne politike i potpisivanja Briselskog i ostalih sporazuma koji su uzrok ovakvog stradanja i teškog položaja Srba na Kosovu”, rekao je on ističući da je uzrok svega pogrešna politika i gašenje institucija Srbije na Kosovu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...