SARAJEVSKI SDP DONOSI ODLUKU: Zastupnici traže objašnjenje zašto Vranić ne može biti ministar, a može preuzeti Opću bolnicu

Iz SDP-a za sada šute o zahtjevu za smjenu ministra Vranića, a navodno je jedna zapadna ambasada zatražila da on više ne bude dio Vlade KS.

  • Politika

  • 27. Sep. 2023  

  • 0

Sjednica Kantonalnog odbora SDP BiH Sarajevo zakazana je za 28. septembar. Na toj sjednici će Kantonalni odbor SDP-a donijeti konačnu odluku o rekonstrukciji Vlade Kantona Sarajevo, javlja novinska agencija Patrija.

Danima se već špekulira o navodnoj ostavci ministra zdravstva KS Harisa Vranića. On je ranije za Patriju potvrdio da neće podnijeti ostavku. No, od planirana tri ministra u Vladi KS koji će biti smijenjeni (Almir Bečarević i Emir Dedović iz Stranke za BiH koja više neće biti dio vlasti i Pavla Krstića iz Naše stranke kao dogovor ove stranke sa trojkom i nezavisnim zastupnicima koji će predložiti kandidata za resor visokog obrazovanja, a Naša stranka kandidata za drugi resor), počelo se govoriti ipak o četiri ministra. To je potvrdio i Nihad Uk, premijer KS gostujući u emisiji Polis TVSA prošle sedmice.

Iz SDP-a za sada šute o zahtjevu za smjenu ministra Vranića, a navodno je jedna zapadna ambasada zatražila da on više ne bude dio Vlade KS. Njemu se na teret stavlja navodna korupcija u vezi nekog informacionog sistema.

Na ponovni upit da li napušta Vladu KS Vranić je za Patriju kazao da je na godišnjem odmoru do 5. oktobra.

Patria je razgovarala i sa nekim od zastupnika SDP-a u Skupštini KS o mogućoj smjeni Vranića. Kažu da, ukoliko zaista postoji takav zahtjev jedne ambasade, onda očekuju i dokaze za te tvrdnje.

„Jer Haris Vranić spominje se kao novi direktor Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“. Kako je onda moguće da nije prihvatljiv kao ministar, a jeste kao direktor Opće bolnice. Mi u Klubu SDP-a nećemo podržati njegovu smjenu dok ne vidimo dokaze za navodne neregularnosti“, kaže jedan od zastupnika.

I iz drugih stranaka trojke pojedini zastupnici su sve više skeptični u vezi najavljene rekonstrukcije Vlade KS. Politička trgovina koja je već počela dovela je stranke trojke u negativan kontekst, kao i neka sporna imenovanja koja su izvršena pod velom tajne. Vlada koja se zaklinjala u borbu protiv korupcije suočava se sa optužbama za istu.

Na čelu sarajevskog SDP-a je Adnan Šteta, aktuelni ministar saobraćaja u Vladi KS. Pred njim je velika odgovornost kako sačuvati poziciju SDP-a u Vladi KS ali i odgovoriti na zahtjeve stranih partnera koji su podržali ovu Vladu.

U sarajevskom SDP-u već odavno tinjaju određeni sukobi, a spominjalo se i raspuštanje pojedinih općinskih organizacija. Turbulencije oko Vlade KS dodatno bi mogle produbiti probleme u SDP-u.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...