"NEKI SRBI SU VRIJEDNIJI OD DRUGIH": Političari u RS i smrt Srba na Kosovu iskoristili za obračun sa Sarajevom

Neki Srbi su vrijedniji od drugih, a Sarajevo i postoji da se provocira.

  • Politika

  • 28. Sep. 2023  

  • 3

Vladajuće strukture u RS-u, kao i državne institucije pod kontrolom stranaka iz ovog entiteta pokušale su iskoristiti nedavne događaje na Kosovu i pogubiju četvorice Srba za dodatno širenje razdora unutar same Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, kosovske vlasti su napad Srba na kosovsku policiju u kojem je poginuo policajac, a drugi ranjen, proglasile terorističkim činom te je u antiterorističkoj akciji razbijena grupa naoružanih napadača. Četvorica su ubijena, dok ih je veći broj uhapšen, piše Politički.ba.

Niti jedna entitetska ili državna institucija pod kontrolom kadrova probosanskih stranaka, niti opozicione stranke kroz zvanično saopćenje, niti lideri stranaka, nisu iznosili stavove kojim bi definisali karakter napada na kosovsku policiju.

Stranke Trojke s jedne, te blok predvođen SDA-om i DF-om s druge strane, uprkos kilometrima udaljenim stavovima, očito su neplanirano došli do istog zaključka, komentarisati kosovsku krizu, ne bi donijelo nikakvu korist Bosni i Hercegovini, upravo suprotno.

Međutim, ništa od toga nije pomoglo, predstavnici srpskih nacionalnih stranaka tražili su kavgu pod svaku cijenu.  

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Rs Milorad Dodik i Vlada Rs danima su subjektivnim i proizvoljnim tumačenjem događaja na sjeveru Kosova svjesno provocirali odgovor. 

Dok se Nešiću pričinjavala projekcija kosovske zastave na Vijećnici prijeteći promjenom granica, Dodik se svađao sam sa sobom tvrdeći da državne institucije moraju usaglasiti zajednički stav o dešavanjima na Kosovu, iako institucionalnog stava i nije bilo. Dodatno predsjednik Rs je tvrdio da ubijeni Srbi nisu teroristi i da je sve odgovornost Kurtija.

Također, Cvijanović je samostalno istupila i nazvala premijera Kosova Albina Kurtija glavnom prijetnjom miru i stabilnosti Balkana. 

"On je čovjek konflikta i nasilja, a ne mira i dijaloga. Jasno je da brutalnim terorom nad Srbima Kurti mjesecima nastoji izazvati sukob, kako bi obesmislio dijalog i izbjegao provedbu potpisanih sporazuma", rekla je Cvijanović.

Uz sve to, iako ne postoji ni objašnjenje Srbije ko su naoružani ljudi na sjeveru Kosova, ko ih je finansirao, opremio i obučio, i s kojim motivima su djelovali, poslanici Narodne skupštine Rs odali su počast "nevino ubijenim Srbima na Kosovu".

Dodatno, Vlada Rs je proglasila 27. septembar "Danom žalosti" u ovom entitetu zbog "tragičnih događaja" na Kosovu.

Sve je kulminiralo odlukom direktora BH radija 1 Dejana Kerlete, vjerovatno pod pritiskom vlasti Rs, da programski sadržaj na BH radiju 1 prilagodi odluci Vlade manjeg bh. entiteta.

U paralelnom svijetu vlasti Rs svi moramo suosjećat i odati počast ubijenim napadačima na Kosovu o kojima se zvanično ne tvrdi ništa, osim da su Srbi, pa makar ih, a što je veomo izgledno,  predvodio i jedan od osumnjičenih za ubistvo Srbina Olivera Ivanovića. Jer u toj vizuri neki Srbi su vrijedniji od drugih, makar ubijali nevine policajce, a Sarajevo i postoji da se provocira. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...