"ZA SVE JE KRIV SUDAC VEHABOVIĆ...": Božo Ljubić konsterniran nakon presude u slučaju "Kovačević"...

Ljubić tvrdi kako je od predstavnika BiH proteklih godina bolje trebalo upoznati Vijeće Europe oko ustavnog karaktera te  povijesti BiH.

  • Vijesti

  • 29. Sep. 2023  

  • 5

Unutar Europskog suda za ljudska prava provest će se interna istraga oko curenja informacija oko presude u predmetu "Kovačević protiv BiH" prije nego što je ona službeno objavljena, navodi se u prilogu RTVHB, neslužbenog stranačkog glasila Čovićevog HDZ-a.

Presudu je za Čovićevu televiziju komentirao i predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić.

Ljubić, smatra kako je glavni krivac za curenje informacija suda, sudac Faris Vehabović, kojemu je istekao mandat prije dvije i pol godine.

Prema za sada neslužbenim informacijama s kojima raspolaže RTV HB, presuda bi trebala ići u revizorski postupak. A za to je potrebno da barem jedna od tri agenatice BiH za suradnju s Europskim sudom za ljudska prava trebao podnese žalbu. A na temelju tumačenja pravnog stručnjaka Radomira Neškovića, Ljubić kaže kako je Ustav svake države izraz prethodnog političkog dogovora državotvornih subjekata i zbog toga je on najviši političko-pravni akt, a ne pravno-politički. Jer politika prethodi pravu kad je riječ o procesu stvaranja države.

Ljubić tvrdi kako je od predstavnika BiH proteklih godina bolje trebalo upoznati Vijeće Europe oko ustavnog karaktera te  povijesti BiH.

-Aktualna vlast se obvezala na izmjene Izbornog zakona, no isto tako izmjene Zakona, kao i svake druge izmjene Ustava moraju se vršiti na temelju uvažavanja prava konstitutivnih naroda kao nositelja Ustava i jedino putem dogovora njihovih legitimnih predstavnika.

Mnogi zanemaruju da su političkom dogovoru zaraćenih strana prethodile četiri godine krvavog rata vojska triju etničkih nacija, u kojem je poginulo više od 100.000 ljudi, a više od 2 milijuna njih je protjerano.

Nakon čega je potpisan Daytonski sporazum u kojemu je sadržan i Ustav BiH. A mijenjati takav ustav na silu nametanjima izvana je kontraproduktivno po samu državnost BiH, kazao je Ljubić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...