PUTIN SE SASTAO SA BIVŠIM ZAPOVJEDNIKOM WAGNERA: "Od sada radi za mene..."

Obraćajući se Troševu, Putin je rekao da su razgovarali o tome kako "dobrovoljačke jedinice mogu izvršavati razne borbene zadaće, prije svega, naravno, u zoni specijalne vojne operacije".

  • Svijet

  • 29. Sep. 2023  

  • 0

Ruski predsjednik Vladimir Putin je prikazan kako se sastaje s jednim od najviših bivših zapovjednika skupine Wagner Andrejem Troševom i razgovara s njime o tome kako bi se dobrovoljačke jedinice mogle boriti u Ukrajini, a Kremlj je rekao da plaćenik sada radi za ministarstvo odbrane.

Sastanak predstavlja pokušaj Kremlja da pokaže kako je država preuzela kontrolu nad plaćeničkom grupom nakon neuspjele pobune šefa Wagnera Jevgenija Prigožina, koji je poginuo u avionskoj nesreći u augustu. Samo nekoliko dana nakon Wagnerove pobune, Putin je plaćenicima ponudio priliku da nastave borbu te je predložio da Trošev preuzme dužnost od Prigožina, izvijestio je ruski list Kommersant.

Obraćajući se Troševu, Putin je rekao da su razgovarali o tome kako "dobrovoljačke jedinice mogu izvršavati razne borbene zadaće, prije svega, naravno, u zoni specijalne vojne operacije". "I sami ste se borili u takvoj jedinici više od godinu dana“, rekao je Putin. "Znate šta je to, kako se to radi, znate koja su pitanja koja treba unaprijed riješiti kako bi borbeni napori prošli na najbolji i najuspješniji način."

VIDEO Putin se sastao s bivšim zapovjednikom Wagnera.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinskoj agenciji RIA da Trošev sada "radi u ministarstvu odbrane". 

Visoko odlikovani veteran ruskih ratova u Afganistanu i Čečeniji, Trošev je iz Sankt-Peterburga, Putinovog rodnog grada. Borio se u Afganistanu tokom desetljeća dugog rata Sovjetskog Saveza. Nakon raspada Sovjetskog Saveza služio je na Sjevernom Kavkazu u ruskoj vojsci, a zatim u SOBR-u, jedinici specijalnih snaga za brzu reakciju ruskog ministarstva unutarnjih poslova.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...