POTVRDIO PREDSJEDAVAJUĆI OPĆINSKOG VIJEĆA STARI GRAD: Bivši načelnik Ibrahim Hadžibajrić tražio isplatu "bijelog hljeba"

"U ovoj situaciju nije predviđeno da nema pravo da ostvari “bijeli hljeb””, kazao je Seid Škaljić, predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad.

  • Vijesti

  • 29. Sep. 2023  29. Sep. 2023

  • 0

Bivši načelnik Općine Stari Grad, Ibrahim Hadžibajrić iz zatvora je uz pomoć svog advokata podnio zahtjev za isplatu tzv. "bijelog hljeba".

Ovu informaciju za portal N1 potvrdio je Seid Škaljić, predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad.

Naime, kako nam je kazao advokat Ibrahima Hadžibajrića je zahtjev poslao jučer na protokol.

“Istina je zaista. Zatražio je to putem advokata. Poslali su jučer na protokol zahtjev. Imaju pravni osnov za to. Zaista, ima pravo na to da ostvari. Zakonski je nedefinisano. Isto kao što je bila situacija sa tim ko će ga mijenjati na mjestu načelnika. Nije zakon ni to bio predvidio. U ovoj situaciju nije predviđeno da nema pravo da ostvari “bijeli hljeb””, kazao je Škaljić.

Podsjetimo, Općinski sud u Sarajevu potvrdio je u maju optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Ibrahima Hadžibajrića zbog krivičnog djela povreda prava iz radnog odnosa. On je također zajedno sa Elmedinom Karišikom, Seidom Hadžibajrićem i Almom Destanović uhapšen u akciji Start, a sumnjiče se za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja, primanje i davanje dara i pranje novca.

S druge strane bitno je istaknuti da državni i federalni funkcioneri mogu uživati pravo na „bijeli hljeb“ godinu dana nakon isteka mandata. Dakle, plaću mogu primati dok ne nađu drugi posao ili ne odu u penziju. Funkcioneri dobijaju „bijeli hljeb“ čak i ako su smijenjeni ili ako na funkciji provedu makar jedan dan. Nije ograničeno ni koliko puta ista osoba može to pravo koristiti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...