ISPOŠTOVALI STATUT, PRAVILA I UPUTSTVA: Pivić kaže da je svih 15 regionalnih i kantonalnih odbora predložilo Izetbegovića, Mehmedovića nijedan (FOTO)

Pivić ističe kako je čitav proces unutar stranke vođen u skladu sa Statutom SDA, u skladu sa Pravilima i Uputstvom.

  • Politika

  • 29. Sep. 2023  29. Sep. 2023

  • 2

U toku je sjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije, a o kandidaturama za organe koji se biraju na predstojećem 8. Kongresu Stranke demokratske akcije, govorili su federalni zastupnik Nezir Pivić i zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a Ramiz Salkić, prenosi Faktor.

Pivić ističe kako je čitav proces unutar stranke vođen u skladu sa Statutom SDA, u skladu sa Pravilima i Uputstvom.

- Mogu konstatovati da je od ukupno 15 regionalnih i kantonalnih odbora za predsjednika SDA svih 15 je predložilo Bakira Izetbegovića, dakle sto posto, dok za Šemsudina Mehmedovića nismo imali nijednu kanidaturu. Kada govorimo o općinskim, odnosno gradskim odborima od ukupnog broja prijedloga, naravno onih koji su važeći, 95 prijedloga je bilo za Izetbegovića, dok je osam bilo za Mehmedovića – kazao je Pivić te dodao:

- Mi smo jučer donijeli odluku i ovjerili kandidata za predsjednika, to je Izetbegović jer je on u skladu sa Statutom jedini stekao uslov da bude kandidat. Ono što je važno napomenuti, a što se već nekoliko dana nametnulo kao određena tema u javnom diskursu, jeste da se neko kandidira, a da je Izborna komisija odbacila kandidaturu. To se ne dešava na takav način. Izborni proces je vrlo jednostavan, sabiramo kandidature općinskih organizacija tako da nijedan kandidat koji ima interes da bude predsjednik SDA nema ništa sa procesom predlaganja.

Salkić je kazao da SDA ima jednog kandidata za predsjednika, jer nijedan drugi kandidat nije ispunio uslove da bude kandidat.

Na pitanje novinara da li je za demokratiju dobro da postoji samo jedan kandidat, Salkić odgovara:

- Generalno za demokratiju to nije dobro, ali kada pogledate političko okruženje i ambijent u kojem živimo nijedna politička partija u BiH nije imala demokratske procese kakve je imala SDA. U zadnje vrijeme nijedna politička partija nije imala dva kandidata za predsjednika stranke, čak je SDP kazao da im ne trebaju izbori i da će produžiti mandate iako im je predsjednik osvojio 5.000 glasova (na izborima).

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...