RADA TRAJKOVIĆ, OTVORENO: "Bilo bi veoma pogubno po srpski narod ako bi Srpska lista politički preživjela"

Komentarišući ostavku Milana Radoičića na mjesto potpredsjednika Srpske liste, Trajković je rekla da članovi Srpske liste nisu imali „dovoljno snage“ da se ograde od Radoičića i da ga isključe iz stranke.

  • Regija

  • 29. Sep. 2023  

  • 0

Političarka s Kosova Rada Trajković izjavila je danas da bi po srpski narod na Kosovu i Metohiji i državu Srbiju bilo veoma pogubno ako bi stranka Srpska lista politički preživela.

Trajković je u intervjuu agenciji Beta kazala da Srpska lista realno nikada nije imala podršku srpskog naroda na Kosovu.

„Srpska lista je dobijala glasove zbog ucena i terora koji je sprovodila nad Srbima. Ta stranka je ekspozitura Aleksandra Vučića koju su prihvatili albanski lideri i predstavnici međunarodne zajednice, jer je jedina uloga Srpske liste bila da kroz učešće u kosovskim institucijama bezpogovorno implementira sve dogovore iz Brisela“, ocijenila je ona.

Na pitanje šta će biti sa Srpskom listom s obzirom na učešće njenog potpredsjednika Milana Radoičića u oružanim sukobima u Banjskoj, Trajković je kazala da će to zavisiti i od odnosa države Srbije prema Radoičiću.

„Bilo bi veoma pogubno po srpski narod na Kosovu i Metohiji i državu Srbiju ako bi Srpska lista politički preživela. Ukoliko Beograd ne bude efikasno sankcionisao Radoičića, sudbina i srpske liste i Vučićeve vlasti biće zapečaćena. Oružanim upadom na sever Kosova, Radoičić se predstavio kao predstavnik terorističke organizacije nalik Hamasu“, naglasila je Trajković.

Upitana da prokomentariše to što je Radoičić sve do 24. septembra bio najbliži saradnik predsjednika Vučića po pitanju Kosova i Metohije, Trajković je rekla da su Radoičić i Zvonko Veselinović imali veoma važnu ulogu u kadrovskim rješenjima u Bebjednosno informativnoj agenciji (BIA) i u vojnim obavještajnim agencijama Srbije.

„Radoičić i Veselinović su u bezbednosnim agencijama postavljali ‘kadrove’ koji su bili odgovorni ne samo za prostor Kosova i Metohije već i u ostatku Srbije. Njihov uticaj kod važnih ljudi u bezbednosnom sistemu je bio ogroman i njihova preporuka je mnogo značila Vučiću i premijerki Ani Brnabić“, kazala je ona.

Komentarišući ostavku Milana Radoičića na mjesto potpredsjednika Srpske liste, Trajković je rekla da članovi Srpske liste nisu imali „dovoljno snage“ da se ograde od Radoičića i da ga isključe iz stranke.

„Srpska lista nije napravila otklon od Radoičića koji bi suštinski njima stvorio mogućnost da u nekom segmentu prežive na političkoj sceni Kosova. Srpska lista nije pružila šansu ni Srbima na Kosovu da se ograde od Radoičića i njegovih najbližih saradnika“, ocijenila je.

Najveća nesreća po srpski narod bi bila, dodala je, ako bi Srpska lista, poslije svega što su uradili u posljednjih desetak godina i poslije događaja u Banjskoj, politički preživjela.

„Iza Srpske liste ne postoji srpska institucija na Kosovu i Metohiji koja nije kompromitovana“, navela je.

Upitana kakve će posljedice biti po srpski narod na Kosovu nakon događaja u Banjskoj, Trajković je kazala da će to zavisiti od poruka iz Beograda.

„Opozicija bi trebalo da pruži maksimalnu podršku Srbima na Kosovu, ali njihova sudbina u ovom trenutku najviše zavisi od Aleksandra Vučića. Vučić mora da prestane s kampanjom koja nije u funkciji smirivanja strasti, jer se na Kosovu strah i antagonizmi dolivaju sa svake strane. Kada se jedan prostor prepusti mafiji i neodgovornim ljudima iza njih ne ostane ništa“, istakla je ona.

Komentarišući odnos kosovskog premijera Albina Kurtija prema sjeveru Kosova, Trajković je rekla da su Kurtija, pred međunarodnom zajednicom, rehabilitovali Milan Radoičić i oni, kako je navela, koji stoje iza njega.

„Radoičić i njegovi nadređeni su pomogli Kurtiju da se on rehabilituje pred međunarodnom zajednicom. Kurtija je Zapad do 24. septembra doživljavao kao problem, ali on je sada u procesu rehabilitacije. Sve što se sada dešava na severu Kosova je pod najstrožom kontrolom međunarodnih faktora i zato verujem da oni neće dozvoliti da se situacija pogorša, da će biti formirana Zajednica srpskih opština i da srpski narod neće biti primoran da napušta Kosovo“, zaključila je Trajković, prenosi Danas.rs.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...