DODIK RASKRINKAO "TROJKU": "Ranije smo dogovorili da se iz Ustavnog suda eliminišu stranci!" (VIDEO)

Dodik smatra da je razlog svega što Konaković govori raniji dogovor da u septembru bude na stolu zakon o Ustavnom sudu kojim će "biti eliminisane sudije Ustavnog suda". 

  • Politika

  • 29. Sep. 2023  29. Sep. 2023

  • 9

Elmedinu Konakoviću je veoma poznato da Christian Schmidt nije imenovan u skladu sa Aneksom 10, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, reagujući na Konakovićevu izjavu da "ne postoje nejasnoće u vezi sa statusom Christiana Schmidta u BiH i da on uživa status diplomatskog agenta u skladu sa odredbama Aneksa 10"

"Kome to više vrijedi da se govori? Koliko puta moramo da kažemo da se treba pročitati Aneks 10 i vidjeti to? Konaković ne sprovodi politiku partnera na nivou BiH nego neku svoju i politiku stranaca koji su ovdje", istakao je Dodik. 

Dodik je naglasio da RS ima pravo da donosi svoje zakone i da će nastaviti to da radi. 

"Zakon o radu nevladinih organizacija je bukvalno prepisan zakon SAD, malo ublažen jer su oni tamo daleko rigorozniji tamo za razliku od nas koji smo samo predvidjeli da se plaćaju novčane kazne", naveo je Dodik. 

Dodik smatra da je razlog svega što Konaković govori raniji dogovor da u septembru bude na stolu zakon o Ustavnom sudu kojim će "biti eliminisane sudije Ustavnog suda". 

"Oni sada žele da izbjegnu tu obavezu jer njima te sudije i Schmidt trebaju da se obračunaju sa Republikom Srpskom zato što bez tog obračuna oni nemaju nikakvu snagu", poručio je Dodik.  

Milorad Dodik je danas nakon Sjednice Glavnog odbora SNSD-a podvukao da neće podržati nijedan zakon dok ne bude riješeno pitanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH. 

Dodik je rekao da će SNSD učestvovati u razgovorima i usaglašavanjima drugih zakona ali da nijedan neće biti usvojen dok ne bude usvojen Zakon o Ustavnom sudu BiH. 

"Tek nakon odluke o Ustavnom sudu naši poslanici mogu glasati za zakone koje eventualno usaglasimo. Pozivam partnere da ih usaglašavmao, moraju da znaju SNSD neće glasati, učestvovati će u diskusijama, ali neće glasati dok se ne izglasa zakon i ne riješi pitanje Ustavnog suda", rekao je Dodik. 

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković na današnjoj konferenciji za medije kazao je da je MIP uputio sve dokumente koji pokazuju da ne postoje dileme u vezu statusa Christiana Schmidta.  

"Status Visokog predstavnika je legalan, ova priča šteti građanima", rekao je Konaković na današnjoj konferenciji za medije.  

Rekao je da je iz njegovog ministarstva stigao ekspresan odgovor na zahtjev ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića koji je izjavio da "očekuje da najkasnije u roku od deset dana dobije sve relevantne informacije od nadležnih policijskih i drugih organa o boravku visokog predstavnika Christiana Schmidta i njegove pratnje u BiH".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...