PREDSJEDNIK SRBIJE OVO JE PREŠUTIO: Evo šta je Anthony Blinken poručio Aleksandru Vučiću…

Nedugo nakon ove Blinkenove objave oglasio se i State Department.

  • Regija

  • 30. Sep. 2023  30. Sep. 2023

  • 4

Razgovarao sam s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kako bi naglasio hitnu potrebu za deeskalacijom napetosti s Kosovom i pozivanjem na odgovornost odgovornih za nedavne nasilne napade. Također, naglašena je važnost potpune provedbe obaveza u okviru dijaloga uz posredovanje EU-a, poručio je američki državni sekretar Anthony Blinken na društvenim mrežama, sat vremena nakon istupa predsjednka Srbije Aleksandra Vučića.

Nedugo nakon ove Blinkenove objave oglasio se i State Department.

-Američki državni sekretar Antony Blinken razgovarao je u petak s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i istakao važnost deeskalacije tenzija sa Kosovom nakon nedavnog nasilja i ubistva kosovskog policajca.

"Sekretar je istakao da odgovorni za napade koji su sada u Srbiji moraju biti pozvani na odgovornost", navodi se u saopćenju.

Blinken je izrazio podršku akcijama KFOR-a i EULEX-a u odgovoru na ovaj događaj, napominjući da incidenti poput onih u blizini manastira Banjska, opština Zvečan, predstavljaju neprihvatljive izazove za KFOR i međunarodnu zajednicu, te je pozdravio pojačano prisustvo KFOR-a i odluku NATO-a da odobri slanje dodatnih snaga.

"Sekretar je ponovio da Srbija mora pratiti trenutnu deeskalaciju uz potpunu provedbu svojih obaveza prema sporazumu o normalizaciji odnosa u okviru Dijaloga kojem posreduje EU", navodi se u saopćenju State Departmenta.

Šta je sve Vučić kazao o razgovoru s Blinkenom pročitajte OVDJE.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...