BIVŠI AMERIČKI PUKOVNIK: Napadači u Banjskoj su bili opremljeni kao vojna pješadija

“Bile su slike minobacača od 60 milimetara. Ovo je vojno oružje i efikasno je protiv lako naoružane pješadije na drugoj strani. Ali oni ne bi bili efikasni ako želite da zaustavite tenk, na primjer“, rekao je Gentile za kosovski servis Radija Slobodna Evropa.

  • Regija

  • 30. Sep. 2023  

  • 2

Bivši pukovnik američke vojske Gian Gentile rekao je da je oružana grupa u napadu u Banjskoj 24. septembra bila opremljena kao vojna pješadija od 120 ili 130 vojnika, i da je imala potencijal da nanese veliku štetu civilnoj infrastrukturi u Banjskoj i policijskim snagama.

Nakon analize fotografija i spiska oružja koje je zaplijenila kosovska policija – nakon napada u kojem je ubijen policajac u sjevernom dijelu zemlje – pomoćnik direktora Odsjeka za vojna istraživanja američkog instituta RAND Corporation, Gentile, kaže da je bio iznenađen prisustvom i nekim vrstama oružja.

“Bile su slike minobacača od 60 milimetara. Ovo je vojno oružje i efikasno je protiv lako naoružane pješadije na drugoj strani. Ali oni ne bi bili efikasni ako želite da zaustavite tenk, na primjer“, rekao je Gentile za kosovski servis Radija Slobodna Evropa.

Napad u Banjskoj dogodio se u noći između 23. i 24. septembra kada su naoružane grupe napale kosovsku policiju u selu Zvečan, pri čemu je jedan policajac poginuo.

U sukobima koji su uslijedili ubijena su i tri napadača.

Gentile smatra da zaplijenjeno oružje ne bi bilo vrlo efikasno protiv utvrđenih objekata, kao što su bunkeri, ali kaže da bi u napadu na grupu policije to oružje bilo vrlo efikasno.

“Ako je vaš jedini cilj bio opstanak, bilo bi vam bolje da se držite na strani napadača s ovim vrstama oružja. Vrste oružja na fotografijama koje ste mi poslali [koje je prikazala Kosovska policija] uništile bi lako naoružanu policiju samo sa pištoljima, a možda i puškama“, kaže Gentile.

On dodaje da policijske snage nemaju opremu takvog vojnog nivoa čak ni u SAD i da bi takvo naoružanje moglo ozbiljno da ošteti civilnu infrastrukturu, poput kuća oko manastira Banjska, u koje su se sklonili napadači.

“Palo mi je na pamet… da su to vrste naoružanja, opreme i sistema kojima bi bila opremljena pješadijska četa, a ne policija“, kaže Gentile, koji je nekoliko godina služio kao profesor na akademiji američke vojske u West Pointu.

U manastiru Banjska i okolnim objektima, među kojima su i stambene kuće, oduzeta je veća količina naoružanja, dva oklopna vozila, više od 20 brdskih vozila i dva motocikla, takođe za planinski teren, saopštila je Kosovska policija.

Osim dva motocikla, za koje kaže da nemaju vojnu vrijednost jer bi njihov vozač bio izložen napadu, Gentile kaže da je zaplijenjeno oružje od one vrste koja se još uvijek koristi širom svijeta.

“Ukrajinski i ruski vojnici definitivno koriste minobacače malog kalibra, minobacače od 80 milimetara i automatske raketne bacače. Zatim se [koriste] i mitraljezi. Dakle, da, rekao bih da ove sisteme definitivno i danas koristi vojska”, kaže Gentile.

Za korištenje neke od zaplijenjene opreme, Gentile kaže, ne bi bila potrebna ni opsežna obuka. Osnovno znanje o upotrebi oružja bilo bi dovoljno. Ali, prema njegovim riječima, stvari bi bile komplikovane kada bi se morale čistiti i ponovo koristiti.

“Onda, kada govorimo o C4 eksplozivu. Neko bi morao da zna kako da stavi eksplozivnu žicu unutra, kako da je instalira, a da ne eksplodira”, kaže Gentile.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...