MAJDA RUGE: "Vučić svjesno izaziva novu krizu kako bi izbjegao odgovornost"

"Važno je ne umanjivati sigurnosnu prijetnju koja proističe iz eskalacije koju izaziva Srbija", upozorava Ruge

  • Regija

  • 30. Sep. 2023  

  • 0

Posebno upozorava na situaciju u Bosni i Hercegovini gdje politički lider bosanskih Srba Milorad Dodik "uspješno koristi sličnu taktiku već deceniju, podrivanje suvereniteta BiH kroz eskalaciju, nauštrb sigurnosti u Bosni i Hercegovini i regionu".

Strategija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sada je izgleda: stvoriti veću krizu kako bi izbjegao odgovornost za prethodnu, odnosno procesuirao svoje saveznike koji su izveli napade na Kosovu prošle sedmice.

Čini se da je njegov drugi cilj: povećati nivo pretnje i na taj način uticati na EU i SAD, kako bi progurao svoja dva cilja na sjeveru Kosova: brzo formiranje punopravne Zajednice srpskih općina i zamena kosovskih policijskih snaga na severu sa KFOR-om", napisala je Majda Ruge.

Ruge ističe i da "eskalacija nasilja na sjeveru Kosova podriva ionako težak proces dijaloga. EU i SAD moraju se direktno pozabaviti ovom destabilizacijom", prenosi Politicki.ba.

"Važno je ne umanjivati sigurnosnu prijetnju koja proističe iz eskalacije koju izaziva Srbija.

Ali, također je važno ne dozvoliti da srbijanska eskalirajuća taktika oblikuje uslove političkog rješenja, tj. ne dozvoliti Srbiji trajno političko uplitanje u Kosovo putem institucionalnih sredstava..... što dugoročno neće dovesti do mira i stabilnosti, ali trajne destabilizacije", ističe ona.

Ruge posebno upozorava na situaciju u Bosni i Hercegovini gdje politički lider bosanskih Srba Milorad Dodik "uspješno koristi sličnu taktiku već deceniju, podrivanje suvereniteta BiH kroz eskalaciju, nauštrb sigurnosti u Bosni i Hercegovini i regionu", prenosi Politicki.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...