JOSEP BORRELL POSJETIO ODESU: "Osuđujem barbarske napade na grad"

Obećao je da Europa neće napustiti Ukrajinu u njezinpm teškom ratu za povratom okupiranih regija te je kazao da će joj trebati daljnja vojna, ekonomska, politička i diplomatska podrška.

  • Evropa

  • 30. Sep. 2023  

  • 0

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell posjetio je ukrajinski lučki grad Odesu na Crnome moru, gdje se iz prve ruke uvjerio u štetu koju su mu nanijeli ruski napadi.

Stara četvrt Odese i historijska pravoslavna katedrala Preobraženja nedaleko od luke teško su oštećene u ruskom bombardiranju u julu. Nedavno je pogođena i lučka infrastruktura koja je ključna za ukrajinski izvoz žitarica.

Dok je obilazio mjesto na kojemu se nalazi katedrala, Borrell je ruski napad na grad nazvao "barbarskim". "Ovo je dobar primjer kako Rusija pokušava uništiti Ukrajinu", kazao je.

Izrazio je žaljenje što je prošla već godina dana otkako je Moskva nezakonito pripojila četiri regije na jugu i istoku Ukrajine.

Obećanje Ukrajini

Obećao je da Europa neće napustiti Ukrajinu u njezinpm teškom ratu za povratom okupiranih regija te je kazao da će joj trebati daljnja vojna, ekonomska, politička i diplomatska podrška.

Visoki predstavnik EU- ponovno je javno zamjerio ruskome predsjedniku Vladimiru Putinu što je prekinuo sporazum postignut uz posredovanje UN-a kojim je omogućen izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora, unatoč ruskoj blokadi luka.

Borrellov put nije bio unaprijed najavljen iz sigurnosnih razloga, a nisu navedeni ni detalji o tome šta je još planirao za vrijeme posjete Odesi, prenosi Hina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...