DOMOVINA SE NE ZABORAVLJA: Nogometni klub u Švedskoj zove se "Bosna", tribine pune, a ispred stadiona dernek

Najveći broj igrača porijeklom je iz Bosne i Hercegovine.

  • Društvo

  • 30. Sep. 2023  

  • 0

Klub je osnovan 1992. godine u švedskom gradu Norrköping.

Norrköpings IF Bosna je fudbalski klub iz Švedske. U 31-godišnjoj historiji bilo je mnogo uspona i padova, a najznačajniji uspjeh je igranje u trećoj švedskoj ligi.

Trenutno se klub takmiči u četvrtoj ligi gdje sutra igra veoma bitnu utakmicu protiv prvoplasirane ekipe kojoj pobjeda znači plasman u viši rang.

Najveći broj igrača porijeklom je iz Bosne i Hercegovine. Između ostalih, glavni fizioterapeut (Šveđanin) IFK Norrköpinga igra za Bosnu..

Ovaj klub jednom je boravio na pripremama u Zenici te odigrao prijateljski meč protiv zeničkog Čelika, i to zahvaljujući bivšoj legendi jugoslavenskog fudbala, Kemalu Kemi Šljoki koji je tada bio na čelu NIF Bosne zajedno sa Kadirom Čizmićem.

Njihov trenutni trener je Mufad Muffe Bajraktarević, nekadašnji igrač visočke Bosne koja se tada takmičila u Premijer ligi BiH.

Pored NIF Bosne, Muffe je glavni trener futsal kluba Norrköping koji se takmiči u najvećem rangu švedskog futsala, za ovaj klub su nastupali svima poznati bh. futsal reprezentativci braća  Novoselac, a Slaven je član i NIF Bosne.

Zanimljivo da se na utakmicama ovog kluba jedu i ćevapi, pa se može reći da vlada prava bosanska atmosfera.

alt

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...