OŠTRO, IZ BANJE LUKE: „Imamo jedan udruženi zločinački poduhvat protiv…“

Što se tiče sintagme 'agent stranog utjecaja', njom se stavlja meta na čelo, upozorava Pralica

  • Društvo

  • 01. Okt. 2023  

  • 0

O Nacrtu zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija te agentima stranog utjecaja - za FTV je govorila Milica Pralica, predsjednica Udruženja Oštra nula iz Banje Luke.

Ovaj zakon je najavljivan i ranije – samo pod različitim imenima: 2015. kao zakon o stranim donacijama i 2018. kao zakon o javnosti rada neprofitnih organizacija. On je u četvrtak i izglasan u NSRS-u, kao novi zakon sa starim zahtjevima, napominje Pralica – a to je da se ograniči rad organizacija civilnog društva, što nije u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim ljudskim slobodama.

Pralica je istaknula kako je tokom kampanje vlast govorila kako nemaju zakonski okviri kontrolu rada organizacija civilnog društva u RS-u: „Sve organizacije civilnog društva – i u RS-u i na nivou BiH – djeluju u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama, te ostalim propisima. Mi sve radimo u tim zakonskim okvirima – počevši od prijava poreskoj upravi, u bankama morate imati prevedene ugovore zbog sprečavanja finansiranja terorističkih organizacija... To je vladajući režim sve izostavio u javnosti“.

Nacrt je izglasan i bit će ga vrlo teško povući, smatra Pralica. Podsjeća da je izglasan na nivou RS-a, a da za organizacije registrovane u FBiH ili na državnom nivou nije jasno kako će se odnositi. Pralica je još i kazala kako očekuju uređivanje zakona o medijima, a iduće godine dugo najavljivani zakon o policiji i javnom okupljanju – jer tad su lokalni izbori i ovo je logičan slijed vlasti koja želi da zavede diktaturu i uguši svaku vrstu socijalnog bunta.

Što se tiče sintagme 'agent stranog utjecaja', njom se stavlja meta na čelo, upozorava Pralica: „Da ste neprijatelj RS-a, da ste neprijatelj trenutnog političkog režima u entitetu. Organizacije civilnog društva brine da je Ministarstvo pravde FBiH najavilo javnu raspravu povodom zakona o finansiranju organizacija civilnog društva u FBiH – imamo jedan udruženi zločinački poduhvat protiv demokratije u BiH, ovo je udar na slobodu govora, mišljenja i izražavanja“.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...