KRIZA POTRESA KANTONALNI SDP BIH: Općinski odbor SDP-a iz Novog Grada podnio kolektivnu ostavku; stoji li iza Adnan Štete notorni Damir Hadžić?!

U ponedjeljak će članovi Općinskog odbora SDP-a Novi Grad svoju kolektivnu ostavku sa potpisima više od trideset članova predati na protokol Centrale SDP BiH.

  • Mini market

  • 01. Okt. 2023  01. Okt. 2023

  • 2

Tridesetak članova Općinskog odbora Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine kolektivno je ovih dana napustilo članstvo u organima te stranke. Ovaj čin je posljedica, ali očito ne i vrhunac krize koja već duže vrijeme plamti na relaciji Kantonalni odbor SDP-a Sarajevo i općinskih organizacije ove stranke u Kantonu Sarajevo.

KRIZNA KONTROLA ŠTETE

Kako piše u kratkoj informaciji upućenoj čelnicima SDP-a BiH, na kolektivnu ostavku članovi ovog Odobra SDP BiH odlučili su se „zato što je zaključkom Predsjedništva SDP-a od 8. 9.2023 otkazana izborno-izvještajna konferencija OO SDP Novi Grad Sarajevo te uvršten prijedlog Kantonalnog odbora SDP Sarajevo za raspuštanje OO SDP Novi Grad o kojem  će PredsjedNištvo SDP-a BiH donijeti odluku na prvoj narednoj sjednici“...

U tekstu se navodi da je za krizu u ovoj organizaciji isključivi krivac Kantonalni odbor SDP Sarajevo koji nije poštovao „ni volju većine, ni Statut SDP BiH“, te da se zbog toga članovi Općinskog odbora SDP-a osjećaju „poniženi i omalovaženi, uprkos izvrsnom rezultatu (8.700 glasova) ostvarenom na Općim izborima“.

Da se unutar SDP BiH u Kantonu dešavaju ozbiljne turbulencije pisao je prije desetak dana portal „Valter“. U članku je objavljeno je pismo koje je pet predsjednika općinskih odbora SDP-a BiH uputilo vrhu svoje stranke zahtjevajući od njih zaustavljanje obračuna  koje provodi Adnan Šteta, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo „sa svojim ljudima prema predsjednicima OO Novo Sarajevo i Novi Grad“.

Igor Stojanović (predsjednik OO SDP-a Centra), Samir Suljević (Novo Sarajevo), Mahir Delić (Novi Grad), Elvedin Tatarević (Trnovo) i Selma Alić Barić (Ilijaš) u pismu su tražili od predsjednika stranke  Nermina Nikšića i ljudi oko njega da ne dopusti Adnan Šteti raspuštanje općinskih odbora SDP-a u Novom Sarajevu i Novom Gradu.

Izvori portala „Valter“ su naveli da iza akitvnosti Štete, ministra saobraćaja u Vladi  Kantona,  zapravo stoji Damir Hadžić, bivši načelnik Novog Grada i ministar komunikacija u Vijeću ministara BiH, jedan od glavnih aktera afere „Reket“. Njima su, navodno, bliski i Kenan Magoda, kantonalni ministar kulture i sporta i federalni ministar Vojin Mijatović.

VELIKI POVRATAK SDP-OVOG „PRVOG REKETA“

 

„Dva nezavisna izvora iz samog vrha stranke Valteru su potvrdila da je krajni cilj ove grupe špreuzimanje SDP-a BiH. Plan je kao što smo naveli da Šteta zamijeni Nikšića sljedeće godine, pri čemu bi Hadžić ostao siva eminencija, čovjek koji bi preko Štete vukao sve poteze“, naveo je ovaj portal.

U članku se navodi i da su predsjednici SDP-a Novi Grad i Novo Sarajevo, Mahir Delić i Samir Suljević „suprotstavili Damiru Hadžiću u vezi sa povećanjem cijena registracije vozila. Podsjećamo da je Hadžić direktor(predsjednik Uprave) velike osiguravajuće kuće „Euroherc osiguranje“.

Da  u  događajima  u SDP-u Novog Grada konce iz sjene povlači Damir Hadžić, govorio je jučer na Kantonalnoj televiziji Samir Čajić, (bivši) član Općinskog odbora  SDP-a koji je prozvao Hadžića i „njegovu suprugu Almu“, nakon čega je bio prekinut uz objašnjenje voditeljice „da gospodin  Hadžić nije prisutan“.

U istoj emisiji je predsjednik OO SDP-a Novi Grad Mahir Delić govorio da ne postoji niti jedan objektivan razlog koji bi dao za pravo rukovodstvu SDP-a da raspusti ovu, po njegovom mišljenju „uspješnu organizaciju“.

U ponedjeljak će članovi Općinskog odbora SDP-a Novi Grad svoju kolektivnu ostavku sa potpisima više od trideset članova predati na protokol Centrale SDP BiH.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...