VOŽD IZ LAKTAŠA STJERAN U UGAO, NEMA VIŠE KUD: Dodik bi mirni razlaz, ali realniji su zatvor ili Rusija

Brojna su sebi poniženja dopustili trojkaši kako bi zadržali fotelje u državnim jaslama stečene zahvaljujući koaliciji s državnim neprijateljem broj 1.

  • Mini market

  • 01. Okt. 2023  06. Okt. 2023

  • 1

Brojna su sebi poniženja dopustili trojkaši kako bi zadržali fotelje u državnim jaslama stečene zahvaljujući koaliciji s državnim neprijateljem broj 1. Nezajažljiva glad za pozicijama i moći zaslijepila je lidere SDP-a BiH, NiP-a i Naše stranke, koji izgleda i ne vide dalje od svog nosa. Nermin Nikšić, Elmedin Konaković i Edin Forto spremni su na svakodnevno gutanje žaba, uz odobravajuće klimanje glavom velikoj većini onoga što im ispostave Milorad Dodik i njegov inače vrlo dobar prijatelj Dragan Čović. Ponekad trojkaši pokušaju da nešto i izuste, ali pritom dobro vode računa da se ne bi zamjerili dugogodišnjim kompanjonima koji, potpomognuti Beogradom i Zagrebom, otvorenih karata igraju na razbijanju države Bosne i Hercegovine, piše novinska agencija Patrija.

Ne smeta trojkašima ni to što im Dodik u lice psuje genocid i vrijeđa ih koristeći neprimjeren rječnik. Reklo bi se, ništa drugo od vožda iz Laktaša nije ni za očekivati, kočijaški vokabular njegov je adut i zaštitni znak. Ali je zabrinjavajuće da je "invalidna struktura", kako je trojkaše okarakterisao Dodik, spremna na gotovo sve ustupke samo da im se ne diraju ustoličene pozicije. U najnovijem izlivu posebne sorte "ljubavi" koju gaji prema njima, Dodik je Konakovića nazvao glupim. A ovaj bolje da mu nije ni odgovarao. Znamo da na društvenim mrežama Konaković inače ne štedi tastaturu, no ovaj put je zakazao. Sa svega tri-četiri probrane rečenice odgovorio je Dodiku. Doduše, najavio je i dodatnu elaboraciju.

Nekako se stiče dojam da su jedina svijetla tačka među trojkašima - i jedini koji izgleda spram Dodikovog ponašanja i imaju svoje "ja" - član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i državni ministar odbrane Zukan Helez. Ne prođe nijedna antidržavna izjava bilo Dodika, bilo nekog njegovog pulena, a da Bećirović ostane bez reakcije, makar verbalne. Tako je bilo i ovaj put kada je Dodik ponovo govorio o mirnom razlazu Rs-a i FBiH. Jasno mu je poručio da ne može biti ni mirnog, ni nemirnog razbijanja države Bosne i Hercegovine, te da su oni koji su mislili da je moguće praviti državu na međunarodno priznatoj državnoj teritoriji BiH završili kao ratni zločinci sa doživotnim kaznama zatvora.

S druge strane, Helez u Konjicu, za razliku od ostalih kolega trojkaša, nije mogao preći preko Dodikovog bezobrazluka. Na psovku genocida lupio je šakom o sto, i prema sopstvenom priznanju, nazvao ga majmunom. Sasvim sigurno da takvo ponašanje ne priliči nijednom državnom funkcioneru, naročito ne onima koji obnašaju tako visoke pozicije, no secesionista bi trebao biti svjestan da je, imajući u vidu Helezovo dugogodišnje iskustvo iz kafana sa crvenim stolnjacima, čak i dobro prošao.

Nema nikakve sumnje da bi na bilo kakav pokušaj mirnog ili nemirnog razlaza Rs-a sa FBiH, koji Dodik konstantno potencira, pravosudne institucije i agencije za provođenje zakona promptno morale reagovati - u suprotnom Dodik obesmišljava njihovo postojanje. Jer, trojkaši ga u suru ne mogu dovesti čak ni po nekim banalnijim pitanjima, a kamo li kada je u pitanju secesija Rs-a. Sjetimo se i da su rekli kako se neće doticati onih pitanja o kojima nemaju konsenzusa... A zaprijeti li Dodiku zatvor, možda bi se moglo i ostvariti ono Helezovo proročanstvo o njegovom bijegu kod Vladimira Putina.

Nikšić i Konaković nisu nam još rekli jesu li pitali ministra Heleza odakle mu takve informacije, jer ukoliko su tačne, Helezov kolega iz Vijeća ministara BiH također bi nam trebao elaborirati svoje riječi da je Dodik politička realnost bez koje se u Bosni i Hercegovini ne može? Ili možda Konaković očekuje da bi Dodik ključnim procesima u Bosni i Hercegovini preko svojih SNSD marioneta nastavio upravljati čak i iz daleke Rusije?

Dodik je valjda svjestan da narod oličen u Bošnjacima, Bosancima, Hercegovcima, iskrenim patriotama ove zemlje nikada i ni po kakvu cijenu neće dozvoliti ikakav razlaz ijednog dijela Bosne i Hercegovine. Jer bi to, valjda je svjestan Dodik, značilo rat. Pokuša li Dodik mirni razlaz, samo će ubrzati proces svog odlaska na smetljište historije gdje bi se našao u neslavnom društvu presuđenih ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića. A ujedno sa sobom na dno povući i svoje najbliže prema drugom i drugačijem mržnjom zadojene zaslijepljene poslušnike.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...