BEOGRADSKOM REŽIMU NE PIŠE SE DOBRO: Ovo su sankcije za Vučića ako se dokaže da je vlast umiješana u sukob u Banjskoj

„Ono što se desilo u nedelju na severu Kosova, količina oružja koja je pronađena i informacije koje nam stalno stižu sa lica mjesta mijenjaju igru“, rekao je izvor iz EU.

  • Regija

  • 01. Okt. 2023  

  • 5

Ukoliko se dokaže povezanost organizatora oružanog sukoba u Banjskoj sa zvaničnim Beogradom, Srbija bi mogla da pretrpi ozbiljne posljedice.

To je objavio i ugledni list "Guardian", koji navodi da je moguće uvođenja sankcija Srbiji ukoliko se dokaže da je Aleksandar Vučić na bilo koji način umiješan u sukob.

Ipak, dok se sprovede kompletna istraga u kojoj je učešće najavila i EU, sankcije će biti na čekanju. Sa druge strane, ukoliko se, ipak, dokaže da je Beograd umiješan, prema sagovornicima Nove ulog će biti ogroman: stopiranje investicija, zvaničnici se neće sastajati sa Vučićem i državnim vrhom Srbije, dok će biti stopirane i eurointegracije.

Poslije oružanog sukoba u Banjskoj, više država EU zatražilo je mjere protiv Srbije ako se utvrdi povezanost sa napadom na Kosovu. Prema podacima Radija Slobodna Evropa (RSE), mnoge članice EU zatražile su uvođenja mera protiv Srbije ukoliko se dokaže povezanost sa sukobom u Banjskoj.

„Ono što se desilo u nedelju na severu Kosova, količina oružja koja je pronađena i informacije koje nam stalno stižu sa lica mjesta mijenjaju igru“, rekao je izvor iz EU.

Navode da je Srbija pod lupom svjetske javnosti potvrdio je i tekst Guardiana, u kojem se kaže da su igri i sankcije ukoliko se dokaže povezanost napada u Banjskoj sa zvaničnim Beogradom.

Sa druge strane, iz Evropske unije (EU) su potvrdili da su zajedno sa partnerima iz SAD veoma uključeni u istragu oružanog sukoba u Banjskoj.

„Veoma jasan stav EU je“, rekao je portparol Peter Stano, „da je ono što se dogodilo bio teroristički napad i da se mora istražiti ko su oni koji su za to odgovorni, upleteni ili to planirali i da moraju biti izvedeni pred pravdu, a EU će o tome dati sud kad se to razjasni“.

Kakve sankcije čekaju Vučića i Srbiju?

Sofija Popović iz European Western Balkana kaže da ukoliko se EU odluči za sankcije , one bi bile slične onima koje je Kurti već dobio. Govoreći o konkretnim odlukama, ona pominje da bi mogle da budu suspendovane posjete zvaničnika, ograničenje dijaloga, smanjenje investicije, ali da će Brisel definitivno sačekati da se ispitaju sve okolnosti.

„Ukoliko se EU odluči na sankcije Beogradu one bi bile iste kao za one koje su uvedene vlastima u Prištini. EU je privremeno suspendovala rad svih radnih grupa za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što je važan korak za evropske integracije Kosova. Takođe zvaničnici iz Prištine nisu pozivani na događaje na visokom nivou, a bilateralne posjete su suspendovane, osim onih koje su se ticale dijaloga sa Beogradom. Stavljeno na čekanje programiranje sredstava za Kosovo u okviru pretpristupnih instrumenata (IPA 2024), a investicije za Kosovo, u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan takođe su stavljenje na čekanje“, rekla je Popović za Novu.

Bez obzira na odgovor međunarodnih partnera, sagovornica Nove naglašava da je jasno da EU i SAD ono što se dogodilo u nedjelju u Banjskoj vide kao teroristički čin dobro organizovane grupe.

„Mislim da je već sada mnogima u EU jako teško da povjeruju da zvanični Beograd nema nikakve veze sa akcijom Srba, jer već godinama unazad kontroliše sve ono što se dešava na sjeveru Kosova. Zbog toga će sigurno postojati veliki pritisci pojedinih država članica da se zvanični Beograd sankcioniše, posebno zbog percepcije da se Vučićevom režimu povlađuje već godinama jer ga je bolje imati uz EU, nego u zagrljaju Rusije“, objašnjava Popović.

Novinarka European Western Balkana napominje da će teško međunarodni partneri Beograda sada posmatrati kao kredibilnog partnera koji je posvećen miru i rješenju kosovskog problema.

Posijle četiri dana pripadnici Specijalnih jedinica kosovske policije dozvolili su ulazak u selo Banjska. Policajci su rekli da u selo može da se uđe, ali da se ne skreće sa puta, dok se na samom ulazu u selo nalazi još jedna patrola kosovskih specijalaca.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...