ZEMLJOTRES KOD GRUDA PROUZROKOVAO ŠTETU: Stijena se urušila pred samu kuću (FOTO)

Potres je uzrokovao i kraći prekid nastave u dvije osnovne škole nedaleko od Gruda, u mjestima Drinovci i Gorica.

  • Hronika

  • 02. Okt. 2023  

  • 0

Jutros u 10:29 sati dio Bosne i Hercegovine i Hrvatske pogodio je zemljotres jačine 4.6 po Richteru s epicentrom kod Gruda, 40-ak kilometara od Mostara. Najveća šteta evidentirana je u mjestu Grudsko Vrilo, gdje je došlo do urušavanja velike stijene u dvorištu jedne porodične kuće, izvještava N1.

“Mi smo bili dole kod nove kuće na polju i zatreslo je odjednom i vidjeli smo da se odronila velika stijena gore sa vrha brda i da je krenula, a to mi je inače majkina kuća. Zvao sam je da se ona skloni i dole smo čekali na ledini, ona se spustila. Hvala Bogu nije nju pogodilo. Stara kuća je zaustavila kamen da ne ode u novu i da nikog ne ugrozi”, ispričao nam je mještanin Grudskog Vrila, Frano Zorić.

Potres je uzrokovao i kraći prekid nastave u dvije osnovne škole nedaleko od Gruda, u mjestima Drinovci i Gorica.

“Imali smo dvije škole gdje su nastavnici i učitelji zajedno s ravnateljicom evakuirali učenike i uistinu smo tada bili i malo sretni jer su to dvije škole gdje smo mi prije nekih godinu dana imali vježbe. Oni su postupili baš onako kako smo mi rekli i to je tako bilo i obišli smo te škole gdje nije bilo oštećenja”, potvrdio je za N1 Drago Martinović, direktor Uprave civilne zaštite ZHK.

Uprava civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona zaprimila je nekoliko dojava o štetama, a radi se uglavnom o pomjeranju krovišta, padanju crijepova i napuklim zidovima. Općinska komisija za procjenu šteta obilazi oštećene objekte, a sutra bi trebalo biti utvrđeno stanje na terenu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...