BOŽO LJUBIĆ OTVORENO PRIJETI: „Alternativa nije građanska država već disolucija i raspad…“

"U ovom trenutku nema kredibilnih partnera da se razgovara o bilo kakvoj prekompoziciji BiH u pravcu 3, 4, 5 entiteta, ali nema ni kredibilnih partnera niti da se BiH prekomponira u unitarnu centralističku državu", kaže Ljubić.

  • Politika

  • 03. Okt. 2023  

  • 17

"Presuda Europskog suda za ljudska prava u slučaju Kovačević nije provodiva u Bosni i Hercegovini bez demontaže Daytonskog mirivnog sporazuma", rekao je za N1 Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a. Upozorio je da alternativa "konsocijacijskog demokraciji nije građanska država nego disolucija i raspad" te naveo primjer bivše Jugoslavije i Kipra. Smatra da je spas za BiH poštivanje načela konstitutivnosti tri naroda.

Govoreći o partnerstvu s liderom SNSD-a Miloradom Dodikom te koliko je to donijelo koristi Hrvatima u BiH, Ljubić ističe kako se ne radi o nekom specifičnom partnerstvu koj bi bilo bitno drugačije od onog s predstavnicima drugog konstitutivnog naroda Bošnjaka. 

"Istina je da je Dodik u jednoj fazi zadnjih 10-ak godina, prvo 2011. godine kada je parlamentarna većina formirala Vladu FBiH tzv. vladu platforme bez legitimnih predstavnika Hrvata, Dodiku nuđeno da formiraju vlast na državnoj razini, Dodik je dobio iz strateških interesa RS. Danas to više nije potrebno nama, Hrvati su još manje potrebni Dodiku i u ovom trenutku HNS i pregovarači u ime HNS vode uravnoteženu politiku odnosa suradnje i s političkim Sarajevom i Banja Lukom. U jednom trenutku je to bilo iz političke nužde, sada to više nije", kazao je Ljubić.

Kada se radi o Izbornom zakonu, Ljubić navodi kako je ciljani rok bio kraj ove godine da se definiraju promjene Ustava i Izbornog zakona. 

"Nažalost, dinamika realizacije potpisanog koalicijskog sporazuma na razini BiH kasni u svim segmentima. Odlučeno je da će se ići u tehničkom dijelu u realizaciju odmah, ali mi inzistiramo i uvjeren sam da to vrijeme mora doći kada ćemo pristupiti ozibljnim pregovorima o izmjenama. Legitimno predstavljanje je definirano Ustavom i o tome se ne pregovara", naglasio je Ljubić.

"BiH 30 godina bezuspješno pokušava ostati samoodrživa država i najveći integrativni faktor u ovoj državi je međunarodni faktor. Bez preuzimanja odgovornosti domaćih pratnera mi ne možemo dalje u europske integracije. Presuda Europskog suda za ljudska prava u slučaju Koavčević ne predstavlja nikakvu pravnu ni političku novinu već recikliranje prethodnih presuda i ta je odluka duboko politički kompromitirana jer je u njoj sudjelovao sudac Faris Vehabović i neprovodiva je bez demontaže Daytonskog mirovnog sporazuma", kaže Ljubić.

Na upit je li i dalje na snazi zaključak  HNS-a iz 2022: “HNS će pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizacija BiH ako se nastavi s dekonstituiranjem Hrvata u BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije, kojom će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH” ili se odustalo, Ljubić kaže kako je konsocijacijska demokracija ineherenta karakteru BiH te kako je jedino na tim načelima moguće ostvariti stabilnu državu BiH.

Tvrdi kako to nije prepakiranje Daytonskog sporazuma. 

"U ovom trenutku nema kredibilnih partnera da se razgovara o bilo kakvoj prekompoziciji BiH u pravcu 3, 4, 5 entieta, ali nema ni kredibilnih partnera niti da se BiH prekomponira u unitarnu centralističku državu. Reći ću što kažu najveći svjetski znanstveni i politički autoriteti, alternativa konsocijasijskoj demokraciji nije građanska država već disolucija i raspad, imamo primjer bivše Jugoslavije i Cipra", navodi Ljubić.

Dodaje i kako su svi zaključci HNS  na snazi, ali realiziraju ono što je moguće. 

"U ovom trenutku je moguće iskoristiti temeljna načela Daytona – načelo kosntitutivnosti naroda i pristupiti izmjeni Izbornog zakona poštujući temeljno načelo Ustava BiH. To je najlakši i najbrži način da BiH izađe iz krize", tvrdi Ljubić.

Kazao je i kako se Trojka čini kao kredibilni partneri.

Na upit je li odustajanje od trećeg entieta dio ustupka koji je HDZ trebao dati, parafrazirao je dio teksta koji je pisao. 

"Tu se ne radi o odustajanju. Konstitutivnost naroda je temeljno načelo BiH. Bilo kakvi dogovori u budućnosti moraju poštivati to načelo. Ako se konstitutivni narodi dogovore da bude dva, tri, četiri ili se potpuno ukinu entiteti, onda konstitutivnost treba biti u centru ako država želi biti staiblna. Ako se otvori nekada politička klima za novu teritorijalnu administrativnu jedinicu zemlje, to neće biti jednostrani akti već dogovoreni aranžmani državotvornih političkih subjekata BiH", poručio je Ljubić.

Za koaliciju kaže da je to "nježna biljka" i pokušava se srušiti na neki način i od oporbe predvođene SDA-om, ali ja on vjeruje u njen opstanak. 

"Mislim da će biti dovljno mudrosti unutar koalicijskih partnera da se odupru tim pritiscima", kazao je Ljubić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...