MINISTRICA PRAVDE: Kosovo će od Srbije tražiti izručenje Radoičića

Optužila je Srbiju za režiranje napada na Kosovo.

  • Regija

  • 03. Okt. 2023  

  • 0

Ministarka pravde Kosova Aljbuljena Hadžiju (Albulena Haxhiu) izjavila je danas da se čeka odluka Osnovnog suda u Prištini da zvanično zatraži međunarodnu potjernicu za, kako je kazala, teroristom Milanom Radoičićem.

“Ministarstvo pravde ima obavezu da uputi zahtjeve Suda drugim institucijama. U ovom slučaju, kada je u pitanju međunarodni poziv, čekamo da Sud uputi zahtjev za međunarodno pozivanje i odmah ćemo bez odlaganja postupiti u skladu sa ovlašćenjima koja imamo”, kazala je ona, prenosi KoSSev pozivajući se na prištinsku “Ekonomija online”.

Sve dok takva odluka ne bude donesena, dodala je, ministarstvo koje ona vodi će djelovati bez odlaganja.

Optužila je Srbiju za režiranje napada na Kosovo.

„Odlučni smo da tražimo predaju zločinca Radoičića Kosovu, da nastavimo sa suđenjem. Razumijem da je to izazovno jer je sama Srbija režirala ovaj teroristički napad i ne radi se samo o jednoj osobi, kako je pokušao da kaže advokat teroriste Radoičića, već Srbija stoji iza ovog napada. Ulažemo maksimalne napore da dovedemo zločince na Kosovo. Postoji odlučnost. Takvi zločini neće biti amnestirani, takvi zločini će dobiti institucionalni odgovor na osnovu zakona na snazi“, kazala je ona za ovaj medij.

Velika grupa napadača, kako tvrdi, pokušala je da utiče i na tamošnje Srbe, koji im se, kako kaže, nisu pridružili.

„Uložiće se maksimalni napori da se identifikuju svi napadači, jer je riječ o velikoj naoružanoj grupi koja je pokušala da proširi svoj uticaj i na druge Srbe. Na sreću, lokalni Srbi im se nisu pridružili“, kazala je Hadžiju.

Ona je zatražila pomoć međunarodnih partnera u istrazi srpskih vojnih baza u kojima su napadači, kako kaže, bili obučavani, uz potvrđivanje da lokalne institucije daju sve od sebe da identifikuju napadače.

Napad na sjeveru Kosova, u mjestu Banjska, opisala je kao teroristički, sa ciljem da se naruši “integritet i suverenitet zemlje”.

Podsjetimo, Radoičić je danas saslušan.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...