JEDAN ČOVJEK, DVA INTERVJUA, DVA RAZLIČITA MIŠLJENJA: Evo kako izgleda Vučićev intervju za CNN, a kako za Marićev Happy TV (VIDEO)

Niko nije očekivao da će u samo 24 sata predsjednik Srbije imati dva potpuno različita nastupa istim povodom.

  • Regija

  • 03. Okt. 2023  

  • 0

Dva intervjua, jedan za CNN, drugi za Happy televiziju i emisiju “Ćirilica”, pokazala su dva lica predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Jedno namenjeno srpskoj, a drugo inostranoj javnosti.

Nakon pucnjave u Banjskoj u kojoj su stradali jedan kosovski policajac i troje Srba, a za koju je odgovornost preuzeo donedavni potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić, nimalo jednostavan zadatak našao se pred predsjednikom Srbije – objasniti sam događaj, odrediti se prema njemu, ali i prema onome po čijem se nalogu odigrao.

Međutim, niko nije očekivao da će u samo 24 sata predsjednik Srbije imati dva potpuno različita nastupa istim povodom.

U razgovoru sa Christiane Amanpour, Vučić je morao da bude konkretan u odgovorima, pa i po pitanju odgovornosti Milana Radoičića.

Pitanje je jednostavno, da ili ne?”, rekla je Amanpour traživši od Vučića da jasno kaže da li će Radoičić biti kažnjen.

Dobila je sljedeći odgovor:

"Srbija će naravno pozvati na odgovornost sve ljude koji su počinili krivična djela, on je dostupan i našoj teritoriji i tužilaštvo će uraditi svoj posao. Međutim, postoji još nešto, govorio sam o problemima, problem je u tome što su Srbi htjeli da se zaštite i ja neću braniti ubistvo kosovskog policjaca, i ja to osuđujem. Srbi su bili hapšeni bez ikakvih optužbi“, kazao je ovim povodom Vučić.

Par sati kasnije u “Ćirilici”, kod Milomira Marića, onaj kojeg Srbija treba da pozove na odgovornost, gotovo da je dobio oreol.

"Nije akademik, niti je slikar, niti književnik"

Vučić je govoreći o Milanu Radoičiću naveo da je uvijek bio uz svoj narod.

Radoičić je rizikovao i kuću i sve što ima da bi otišao da pogine“, konstatovao je predsjednik Srbije, a zatim kazao da su „godinama lagali da je on ubio Olivera Ivanovića“.

“Na kraju je kosovsko pravosuđe odustalo od toga“, rekao je Vučić uz konstataciju da Radoičić „nije akademik, niti je slikar, niti književnik“ kao da bi to moglo da bude nekakvo opravdanje.

“To je čovjek koji je na ulici odrastao. Rođen je u Peći, živio je u Mitrovici i uvijek je bio uz svoj narod“, kazao je Vučić.

Cijenim vašu objektivnost, ali idem ja kod Xija

Novinarka CNN-a Christiane Amanpour tokom intervjua je podsjetila predsjednika Srbije i na njegovu izjavu nakon pregovora s Albinom Kurtijem u Ohridu, kada je doduše obraćajući se domaćoj javnosti izjavio da nije potpisao sporazum jer „ima bol u desnoj ruci“ i da će ga ista boljeti u naredne četiri godine.

Amanpour je upitala Vučića da li ga "i dalje boli ruka" ili je spreman na sporazum.

“Cijenim Vašu objektivnost”, rekao je Vučić i nastavio:

“Želim da kažem da možda niste pratili ono što je EU govorila poslije našeg posljednjeg sastanka. EU je tada javno rekla da je Srbija potpuno konstruktivna“, rekao je Vučić i dodao da su o tome govorili evropski predstavnici Josep Borrell i Miroslav Lajčak.

On je rekao da čini "sve ono što je rekao da će činiti".

"Ja sam činio sve što sam našim prijateljima iz SAD i EU rekao da ću činiti, ali postoji srpski Ustav i moram da ga se pridržavam. Nisam ništa krio u njihovom prisustvu“, rekao je Vučić.

Kod Marića nije pričao o prijateljima iz EU, već onim drugim…

Vučić je otkrio da 15. ili 16. oktobra ide u Кinu na samit Pojas i put i da će tad biti potpisana serija važnih ugovora (preko 30).

“To su velike stvari u budućnosti, imaću i bilateralu sa predsjednikom Xijem. Vidim da su u medijima pisali da ću se sastati sa Putinom, iako ja nemam nikakve informacije o tome”, rekao je Vučić i najavio dolazak mađarskog premijera Viktora Orbana.

A to je ništa drugo do nastavak politike balansiranja i sjedenja na dvije, tri ili više stolica, u zavisnosti od potrebe i prilika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...