MUAMER BANDIĆ UPUTIO OTVORENO PISMO UO PIC-a i UN-u: "Dosadašnji mandat Schmidta kao visokog predstavnika obilježen uglavnom jačanjem antidržavnih elemenata"

Od samog dolaska Christiana Schmidta u Bosnu i Hercegovinu premijer Republike Hrvatske, države potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma i aktivne učesnice u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, se javno hvalio kako sve političke poteze dogovara sa gospodinom Schmidtom.

  • Politika

  • 04. Okt. 2023  

  • 1

Član Glavnog odbora Stranke za BiH i šef kluba zastupnika te stranke u Skupštini KS Muamer Bandić uputio je otvoreno pismo Upravnom odboru PIC-a i Ujedinjenim nacijama u kojima upozorava na pristrasno djelovanje visokog predstavnika Christiana Schmidta.


Pismo prenosimo integralno:

"Upravnom odboru Vijeća za provedbu mira
Ujedinjenim nacijama

Vaše ekselencije, poštovani ambasadori država članica Upravnog odbora za provedbu mira,

obraćam vam se kao nadležnoj instituciji koja je imenovala Christiana Schmidta za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i instutuciji koja ga plaća kako bi radio na izgradnji mira i stabilnosti u BiH, uspostavi vladavine zakona i realiziranju svih ciljeve definisanih u Planu implementacije misije OHR-a.

Moja potreba da vam se obratim proizvod je zabrinutosti za budućnost moje države i budućnost nas koji nemamo rezervnu domovinu usljed nadasve zabrinjavajućeg djelovanja gospodina Schmidta, koji koristi poziciju apsolutne političke moći u Bosni i Hercegovini kako bi protežirao i ojačao poziciju sljedbenika mračnih ideologija i političkih ciljeva koji su od strane naviših međunarodnih sudskih instanci osuđeni za Udruženi zločinački poduhvata (UZP), izazivanje rata u ovoj zemlji, najmonstruoznije zločine, etničko čiščenje i Genocid u Srebrenici.

Iskreno vjerujem da ćete se na bazičnoj civilizacijskoj razini složiti sa mnom da su osnovni preduvjeti za uspostavu mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini izgradnja institucija države na svim nivoima i uspostava vladavine prava. Stoga je sasvim razumljivo da su, u proteklom periodu, napori naših međunarodnih prijatelja bili upravo usmjereni na izgradnju institucija države Bosne i Hercegovine i jačanje njenog pravosudnog sistema. Nažalost, gledano iz današnje perspektive ti napori nisu polučili nikakve rezultate zbog snažnih kriminogenih političkih oligarhija koje su razarale sistem iznutra, blokirale sve pozitivne procese i u konačnici eutanizirale institucije, kako izvršne, tako i zakonodavne i pravosudne, sve s ciljem dokazivanja kako je Bosna i Hercegovina nemoguća i nefunkcionalna država. Prostor za takvo djelovanje im je uveliko omogućio prethodni visoki predstavnik Valentin Inzko, koji je uglavnom, na kontinuirane, javne anticivilizacijske i antidržavne istupe, izražavao zabrinutost i nije se previše petljao u svoj posao.

Dolaskom gospodina Schmidta na mjesto visokog predstavnika nadali smo se da u našu zemlju konačno dolazi neko da uvede red i sankcioniše one koji ugrožavaju mir, stabilnost i evropski put naše zemlje. No, dosadašnji mandat gospodina Schmidta, kao visokog predstavnika, obilježen je uglavnom jačanjem antidržavnih elemenata na političkoj sceni Bosne i Hercegovine i ciljanim slabljenjem probosanskih snaga, odnosno svih onih koji su se borili, i u ratu i u miru, za osnovne civilizacijske vrijednosti i za Bosnu i Hercegovinu kao normalnu, evropsku državu. Podsjetiću vas na činjenicu da je do dolaska gospodina Schmidta u Bosnu i Hercegovinu uspostava vlasti u Federaciji BiH bila blokirana pune četiri godine zbog ucjene i samovolje HDZ-a BiH. Naravno, sve je prošlo bez ikakvih međunarodnih reakcija ili sankcija.

Od samog dolaska Christiana Schmidta u Bosnu i Hercegovinu premijer Republike Hrvatske, države potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma i aktivne učesnice u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, se javno hvalio kako sve političke poteze dogovara sa gospodinom Schmidtom. I to se pokazalo istinitim, kada je u sred izborne noći i kada je bilo jasno da HDZ BiH i njegovi sateliti neće osvojiti dovoljan broj glasova, visoki predstavnik intervenisao u Izborni zakon BiH i izmjenio pravila izbora u toku trajanja samog izbornog procesa. Vjerujem da je to bio presedan nezabilježen u historiji moderne parlamentarne demokratije. I to je gospodo ambasadori prošlo uz vašu prećutnu saglasnost.

Kada ni to nije bilo dovoljno gospodin Schmidt ponovo koristi svoje ovlasti i privremeno suspenduje Ustav FBiH samo kako bi se uspostavila vlast u Federaciji BiH po volji i želji HDZ-a BiH, potpuno marginalizirajući izborne rezultate i političku volju većinskog naroda federacije BiH Bošnjaka. Meni kao pravniku zaista nije jasno kako se uspostavlja vladavina prava u nekoj državi grubom suspenzijom Ustava kao najvišeg pravnog akta, a istovremeno ne sankcionišu isti oni koji su četiri godine u potpunosti ignorirali taj isti Ustav? Nažalost i ovaj čin, koji bi se u svakoj normalnoj zemlji nazvao državnim udarom, prošao je bez ikakve reakcije Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira.

Dok ovo pišem uveliko traje blokada rada Parlamenta FBiH, uslovljena izborom HDZ-ovog kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH, koji nema nikakvih sudskih kompetencija, niti iskustva u sudskoj praksi, osim da je HDZ-ov izbor za tu poziciju. Naravno, ni na ovakvo nepotističko i protivpravno djelovanje suprotno svim vrijednostima i principimau koje javno zagovarate, nema nikakve reakcije niti visokog predstavnika, niti Vijeća za implementaciju mira.

Istovremeno, sa druge strane imamo snažne atake na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine od strane Milorada Dodika i njegove duboko kriminalizirane partitokratije, od javnih prijetnji secesijom do donošenja neustavnih zakona na koje gospodin Schmidt, kao visoki predstavnik, ne reaguje iako mu je to posao! Štaviše, u praksi smo vidjeli da visoki predstavnik bježi od bilo kakvog sučeljavanja s ovakvim otvorenim fašističkim divljanjem. Kakvu sigurnost i kakvu zaštitu onda trebaju očekivati oni malobrojni povratnici u ovom dijelu Bosne i Hercegovine? Da je gospodinu Schmidtu istinski stalo do povratnika otišao bi da posjeti one koji su napadnuti, te im pruži zaštitu putem instrumenata koji mu stoje na raspolaganju.

No, gospodinu Schmidtu je ipak bitnije nazočiti teniskom turniru i fotografisati se u društvu apologeta osuđenih ratnih zločinaca.

Zbog svega toga gospodo ambasadori, ovim putem vas pitam šta jesu prijetnje miru i stabilnosti ako to već nisu pozivi na secesiju i kontinuirano antiustavno djelovanje i veličanje osuđenih ratnih zločinaca? Isto tako vas pitam do kada ćete šutjeti ili izražavati zabrinutost? Koliko još povratnika treba biti napadnuto ili koliko institucija Bosne i Hercegovine rastureno?

Takvim odnosom prema Bosni i Hercegovini samo otvarate prostor i jačate one najradikalnije elemente u našem društvu, ubijajući evropsku prespektivu i budućnost ove zemlje. Nemojte zaboraviti da su ovaj narod i ova zemlja već dva puta brutalno izdani od strane slatkorječive diplomatije koja jedno govori, a drugo radi. I to jednom 1992. godine, a drugi put 1995. Godine.

Sada, kada visoki predstavnik otvoreno radi u korist antidržavnih elemenata vrijeme da stanete iza svojih riječi i sankcionišete sve one koji ruše ustavno-pravni poredak i koji su prijetnja miru i stabilnosti, pa makar se radilo i o visokom predstavniku. Politika lažne neutralnosti, nezamjeranja, nedjelovanja i posmatranja nije polučila nikakve rezultate i to je vidljivo po krhkosti institucija države i raštimanog pravosudnog sistema u koji ste uložili tako puno vremena, novca i energije.

Bosna i Hercegovina je na raskrsnici da zauvijek ostane zarobljena u tzv. Dejtonskoj fazi ili da se pomjeri u tzv. Briselsku fazu. A sve ono što se dešava u praksi govori nam da je iskorak u Briselsku fazu nemoguć sve dok antidržavni elementi haraju političkim životom Bosne i Hercegovine, te slobodno i otvoreno razaraju njene institucije, ignorišu zakone, i što je najopasnije, u tome im aktivno pomaže visoki predstavnik Christian Schmidt.

Stoga vam se obraćam s ljudskom molbom da djelujete u skladu sa principima i vrijednostima koje i zagovarate. Jednostavno ne smijete ostaviti na cjedilu narod koji je najliberalniji i politički najpluralniji dio bosanskohercegovačkog društva, te praviti političke ustupke sljedbenicima ideologija koje već preko 30 godina razaraju ovu državu i drže je u kriminaliziranom mraku plemenskih odnosa. Jer ako to sada ne učinite, mislim da je nakon svega ovoga što mi evropski orjentirani Bosanci i Hercegovci proživljavamo u sopstvenoj zemlji, brutalni cinizam uopće pričati o miru, stabilnosti, suživotu i evropskim integracijama.

Evropa je ovdje gotovo pa izgubila politički kredibilitet i tlo pod nogama jer ono što vidimo u praksi jeste da evropskom politikom prema Bosni i Hercegovini ne upravljaju vrijednosti i principi koje EU proklamuje već puki oportunizam. Samo tako je moguće razumjeti zašto Vijeće za implementaciju mira i visoki predstavnik ne djeluju i ne sankcionišu otvoreni fašizam, veličanje osuđenih ratnih zločinaca, napade na povratnike, antidržavno i antiustavno djelovanje Milorada Dodika i Dragana Čovića, već ih na svakom koraku nagrađuju i čine im svakojake političke ustupke, dok se na političku marginu guraju probosanske snage koje su se od trenutka osamostaljenja borile za Bosnu i Hercegovinu kao normalnu evropsku državu, jednakopravnih građana.

Vaše ekselencije, gospodo ambasadori,

nemojte zaboraviti da, ako Bosna i Hercegovina nije moguća, onda budite sigurni u jedno, da neće biti moguća ni Evropska unija jer će političke prakse koje provodite ovdje kad tad stići i u vaše dvorište, ma kolikim zidom ga ogradili", navodi se u pismu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...