"OBJEKTIVNOST" NA NIVOU: Piknik druženje tužioca Stefanovića i Radoičićevog advokata

Da je malo vjerovatno da će protiv Radoičića ikad biti proveden adekvatan postupak, moglo se naslutiti i iz komentara njegovog branioca, advokata Gorana Petronijevića, koji je više puta ponovio da „nema osnova“ za pokretanje istrage, kao i da bi eventualno, na teret moglo da mu se stavi nezakonito držanje i korištenje oružja.

  • Regija

  • 04. Okt. 2023  04. Okt. 2023

  • 5

Vijest o hapšenju Milana Radoičića nije uklonila sumnje, kako stručne, tako i laičke javnosti da će Više tužilaštvo u Beogradu, na čijem je čelu Nenad Stefanović, dokazani „naprednjački“ kadar i predsjednik režimskog „GONGO“ Udruženja sudija i tužilaca, sprovesti istinski i zakonski postupak protiv vođe organizovanog sukoba u Banjskoj, piše Nova.rs. Sumnje je, dodaju, opravdala današnja vijest o puštanju Radoičića iz pritvora, što ukazuje da je i Viši sud uzeo učešće u ovoj pravosudnoj farsi.

Da je malo vjerovatno da će protiv Radoičića ikad biti proveden adekvatan postupak, moglo se naslutiti i iz komentara njegovog branioca, advokata Gorana Petronijevića, koji je više puta ponovio da „nema osnova“ za pokretanje istrage, kao i da bi eventualno, na teret moglo da mu se stavi nezakonito držanje i korištenje oružja.

Može se osjećati zaštićenim

Više sagovornika „Nove“ potvrdilo je da je najava da će se VJT baviti Radoičićem krajnje uvredljiva za svakog ko ima bilo kakvu predstavu o tome šta se deceniju unazad događa u pravosuđu, te da bi svaki građanin, najprostijom pretragom interneta, mogao da osvježi memoriju i shvati zašto Radoičić, pod okriljem VJT-a, može da se osjeća zaštićeno.

„Na javnosti je da se najprije zapita da li može da očekuje nepristrasan i zakonski postupak, ako se uzme u obzir da je sudija novosadskog Višeg suda Ivana Josifović, predsjednica UO Stefanovićevog Udruženja sudija i tužilaca, istovremeno u veoma bliskim odnosima sa Goranom Petronijevićem – Radoičićevim braniocem, a što je dobro poznato čitavom pravosuđu. Stefanović također ne krije da je privatno blizak sa Petronijević koji je redovan gost na njegovim proslavama. Na posljednjoj na kojoj je obilježavao nepostojeću godišnjicu svog udruženja , Petronijeviću je dodijelio i posebno odlikovanje“, kazao je za „Novu“ dobro obaviješten izvor.

Dodaje da se upravo iz Petronijevićevih izjava proteklih dana, moglo naslutiti da se nijednog trenutka nije zabrinuo sa sudbinu svog branjenika, s obzirom na situaciju i okolnosti u kojima se našao.

„Iako se godinama ignoriše činjenica da je postojanje udruženja u kom zajedno sjede sudije i tužioci, nezabilježen državni projekat sukoba interesa i režimske kontrole pravosuđa, na ovom slučaju se u to može svako ponaosob uvjeriti“, kaže sagovornik Nove.

Ističe da sudija Josifović nije jedini „kontak“ Petronijeviću do vrha VJT koji bi mogao da dovede u pitanje nepristrasnost, pa čak i sukob interesa.

„Petronijević je nedavno osvanuo na fotografijama Marija Spasića, jednog od glavnih zaštitnika lika i djela Nenada Stefanovića, koji se u režimskim medijima pojavljuje kao analitičar opšte prakse i usamljeni komentator na Stefanovićevim postovima na društvenim mrežama. U pitanju je osoba sumnjive biografije koja se sada predstavlja kao sekretar također „GONGO“ organizacije Savjet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije „Transparentnost“, dodaje izvor Nove i napominje da ta organizacija nema veze sa „Transparentnost Srbija“, koja već decenijama posluje u Srbiji.

"Ima neka tajna veza"

Mario Spasić se "proslavio" i kada je disciplinskom tužiocu Visokog savjeta tužilaštva podnio prijavu protiv tužiteljice Bojane Savović i Jasmine Paunović jer su bile na sastanku sa američkim ambasadorom Christopherom Hillom. Zašto prijavom nije bio obuhvaćen njegov prijatelj Stefanović, koji se vozi u službenim kolima koje je donirala američka ambasada, ostalo je nepoznato, piše Nova.rs.

Radoičić je prije nekoliko godina osvanuo na fotografiji sa pravosnažno osuđenim sudijom Prekršajnog suda u Beogradu Blagojem Jakšićem i to na vanrednoj izbornoj skupštini Fudbalskog saveza Srbije, marta 2019. Sudija Jakšić je do 2002. bio predsjednik Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici, odakle je prebačen u Beograd, da bi u septembru 2011. bio uhapšen, a potom i osuđen zbog zloupotrebe položaja i sticanja protivporavne imovinske koristi.

"Supruga osuđenog sudije Biljana Jakšić je javni tužilac u VJT-u i zamjenica rukovodioca Odjeljenja za maloljetnike. Tačnije, ona je zamjenica tužiteljice Nataše Dubak, koja je javnosti poznata zbog odbacivanja krivične prijave protiv maloljetnika, koji je tri godine kasnije, tačnije u maju ove godine, počinio masakr u selima oko Mladenovca. Jakšić je također jedna od glavnih Stefanovićevih zaštitinica, a povezanost njenog supruga sa Radoičićem nikoga nije iznenadila“, dodaje sagovornik Nove.

Zanimljivo je da je sudija Jakšić, nakon višegodišenjeg postuka, pravosnažno osuđen na dvije godine zatvora i to nakon dvije oslobađajuće presude Specijalnog suda, ali i intervencije Ustavnog suda koji je je prethodnu pravosnažnu presudu ukinuo. Ova odluka datira iz decembra 2021. ali nije poznato da li je sudija Jakšić do danas otišao na izdržavanje zatvorske kazne.

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...