ZBOG UTICANJA NA SVJEDOKE: Pokrenuta istraga protiv bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja

Sarkozy, kojem će se 2025. godine suditi zbog optužbi da je nezakonito primio libijska sredstva, je uvijek poricao optužbe. Njegovi advokati nisu bili odmah dostupni za komentar novinarima Reutersa.

  • Evropa

  • 06. Okt. 2023  06. Okt. 2023

  • 0

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je danas zvanično pod istragom zbog sumnje na uticanje na svjedoke i prevaru u sklopu istrage o tome da li je dobio nezakonita sredstva za svoju uspješnu izbornu kampanju 2007. godine iz Libije.

Sarkozy, kojem će se 2025. godine suditi zbog optužbi da je nezakonito primio libijska sredstva, je uvijek poricao optužbe. Njegovi advokati nisu bili odmah dostupni za komentar novinarima Reutersa.

U najnovijoj istrazi, Sarkozy je optužen za uticaj na svjedoka i zločinačko udruženje s ciljem izvršenja prevare, rekao je portparol tužioca.

Sarkozyja je od utorka ispitivao sudija u istrazi pokrenutoj u maju 2021. godine nakon što je francusko-libanski biznismen Ziad Takieddine dao intervjue za medije povlačeći raniji izvještaj da je isporučio libijska sredstva za pomoć Sarkozyju.

Sarkozy, koji je i dalje važna figura u francuskoj politici, iako više nema nijednu izabranu funkciju, uvijek je negirao optužbe.

“Ne postoji čak ni najmanji nagoveštaj dokaza“, rekao je u intervjuu 2018.

Konzervativni bivši predsjednik, koji je bio na funkciji od 2007. do 2012., mogao bi se suočiti s kaznom do 10 godina zatvora ako bude osuđen u tom slučaju. Također se suočava s raznim drugim optužbama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...