POZIVAJU NA PREKID NASILJA: Zvaničnici Evropske unije izražavaju "nepokolebljivu solidarnost sa Izraelom"

- Duboko smo zabrinuti razvojem događaja u Izraelu. Svesrdno osuđujemo akcije koje je izveo Hamas - izjavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

  • Evropa

  • 07. Okt. 2023  07. Okt. 2023

  • 1

Evropska unija (EU) osudila je posljednje napade palestinske grupe otpora Hamas na Izrael i pozvala na hitan prekid nasilja, prenosi Anadolija. 

- Duboko smo zabrinuti razvojem događaja u Izraelu. Svesrdno osuđujemo akcije koje je izveo Hamas - izjavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

Istakao je potrebu za hitnim zaustavljanjem tekućeg nasilja, naglašavajući da terorizam i nasilje nisu rješenja za sukobe.

Borrell je takođe potvrdio nepokolebljivu solidarnost EU-a sa Izraelom u ovim izazovnim vremenima.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen također se oglasila na platformi X osuđujući napad na Izrael.

- Nedvosmisleno osuđujem napad koji su teroristi Hamasa izveli na Izrael. To je terorizam u svom najodvratnijem obliku. Izrael ima pravo da se brani od takvih gnusnih napada - rekla je Von der Leyen.

Britanski premijer Rishi Sunak kazao je da je "šokiran jutrošnjim napadima Hamasovih terorista na izraelske građane".

- Izrael ima apsolutno pravo da se brani. U kontaktu smo s izraelskim vlastima, a britanski državljani u Izraelu treba da slijede savjete o putovanju - dodao je Sunak.

Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly također se pridružio osudama, rekavši da "Velika Britanija nedvosmisleno osuđuje užasne napade Hamasa na izraelske civile".

- Velika Britanija će uvijek podržavati pravo Izraela da se brani - rekao je Cleverly.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock također je osudila napade iz Gaze, rekavši da Izrael "ima našu punu solidarnost".

Francuska je također ponovila punu podršku Izraelu, a Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je "najoštrije moguće terorističke napade na Izrael i njegovo stanovništvo".

Visoki komesar UN-a za ljudska prava Volker Turk izrazio je zabrinutost zbog situacije u Izraelu i Gazi.

- Šokiran sam i zgrožen jutrošnjim izvještajima da su palestinske oružane grupe ispalile stotine, možda i hiljade neselektivnih raketa prema Izraelu, te da su najmanje 22 Izraelca ubijena, a stotine povrijeđeno - poručio je Turk.

Brigade Al-Qassam objavile su jutros da su pokrenule sveobuhvatnu operaciju pod nazivom "Aqsa Flood" protiv Izraela, te kako su hiljade raketa ispaljene iz Gaze prema Izraelu, te da su naoružane skupine ušle u naselja u regiji.

Najmanje 22 Izraelca su poginula, a više od 70 ih je ranjeno u napadima koje je oružano krilo Hamasa, Brigada Izz al-Din Al-Qassam, pokrenulo jutros na Izrael iz blokiranog Pojasa Gaze, potvrdili su iz Crvene Davidove zvijezde.

WAFA je javila da je najmanje četvoro Palestinaca ubijeno, a petoro povrijeđeno u sukobima između izraelske vojske i palestinskih grupa u pograničnom području Pojasa Gaze.

Deseci izraelskih ratnih aviona pogodili su 21 lokaciju Hamasa u Gazi, saopštila je izraelska vojska.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...