ZVANIČNA MOSKVA ZABRINUTA: "Odmah obustavite borbe"

"Zvanična Moskva je zabrinuta eskalacijom situacije u zoni palestinsko-izraelskog konflikta", navela je Marija Zaharova.

  • Svijet

  • 07. Okt. 2023  

  • 0

"Zvanična Moskva zabrinuta je eskalacijom situacije u zoni palestinsko-izraelskog konflikta. Rusija izražava principijelan i dosljedan stav da taj konflikt, koji traje već 75 godina, ne može da se riješi vojnim putem već isključivo diplomatsko-političkim sredstvima", navodi se u saopćenju glasnogovornice Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marije Zaharove.

Ovaj konflikt je moguće riješiti isključivo sveobuhvatnim pregovorima na međunarodno-zakonodavnoj osnovi koja podrazumjeva stvaranje palestinske nezavisne države u granicama iz 1967. godine sa prijestolnicom u Istočnom Jerusalimu, koja će živjeti u miru i sigurnosti zajedno sa Izraelom, dodaje se u saopćenju.

Navodi se i da Moskva trenutnu eskalaciju velikog obima razmatra kao izuzetnu opasnu projavu začaranog kruga nasilja što je posljedica hroničnog nepoštovanja rezolucija UN i Vijeća sigurnosti i faktičke blokade rada bliskoistočnog "kvarteta“ međunarodnih posrednika u sastavu Rusije, SAD, EU i UN od strane Zapada.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...