SLAVO KUKIĆ IMA DRUGAČIJE STAVOVE O FORMIRANJU VLASTI U HNK: "Bojim se da će SDP izgubiti temeljnu ideologiju ulazeći u vlasti s SDA i HDZ-om"

"Imali smo 2002. godine u vrijeme Platforme kombinaciju u kojoj su bile nacionalne partije, ali nije bilo ni SDA ni HDZ-a. Imali smo 2010. do 2014. godine opet kombinaciju SDP-a s nacionalnim partijama, sada opet imamo kombinaciju građanskih partija sa nacionalnom, sa HDZ-om", ocijenio je Kukić

  • Politika

  • 07. Okt. 2023  

  • 7

Nakon brojnih prolongiranja konačno se očekuje formiranje Vlade HNK, koju će, kako je najavljeno sa HDZ-om činiti SDA i SDP, dvije stranke koje su mjesecima bile ljuti rivali u prikupljanju političkih partnera za parlamentarnu većinu i ulazak u vlast sa HDZ-om.

Akademik Slavo Kukić za Klix.ba kaže kako je za njega ova kombinacija na političkoj sceni u Hercegovačko-neretvanskom kantonu neobična i nameće pitanje, da li je ulazak u vlast sa dvije najjače nacionalne stranke, hrabrost ili ludost SDP-a.

"Moram priznati da iz moje perspektive to jeste neobična kombinacija, ali ruku na srce, mi se na takve kombinacije navikavamo. Imali smo 2002. godine u vrijeme Platforme kombinaciju u kojoj su bile nacionalne partije, ali nije bilo ni SDA ni HDZ-a. Imali smo 2010. do 2014. godine opet kombinaciju SDP-a s nacionalnim partijama, sada opet imamo kombinaciju građanskih partija sa nacionalnom, sa HDZ-om. Ono što vidim, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu se ide korak dalje, da SDP ide sa obje te personifikacije društvenog zla koje su obilježile prethodnih 30 godina", kazao je Kukić za Klix.ba.

Ističe kako ni sam ne zna je li to dobro ili loše.

"Bojim se da ta kombinacija zapravo u SDP-u razvodnjava temeljnu socijaldemokratsku ideju i da se, djelom na mjesto socijaldemokratske ideje probijaju druge ideje, o kojim je ovih dana govorio jedan čovjek iz vrha SDP-a Dragan Stevanović. Da se probija kombinacija malo nacionalista malo tehnokrata, bojim se, vidjet ćemo čime će to rezultirati. Bude li to zapravo išlo u tom pravcu, onda to neće biti dobro za Bosnu i Hercegovinu, jer bi umjesto jednog integrativnog elementa, SDP-a kao integrativnog elementa, mogli dobiti zapravo kombinaciju političkih partija koje su sve dezintegrirajuće. Ja se iskreno nadam da do toga neće doći, ali u ovom momentu vrlo teško mi je o tome razlučivati", konstatuje Kukić.

Analizirajući tu situaciju za naš portal ističe, kako je upitno o čemu se tu zapravo radi, uzimajući u obzir činjenicu da su vrlo zategnuti odnose na relaciji HDZ i SDA.

"Ovih dana najavljuje se promjena kantonalne vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu, pri čemu se najavljuje, da bi iz vlasti mogli biti istisnuti, ne samo SDP, nego i SDP i HDZ. Dogodi li se to u Zeničko-dobojskom kantonu, onda se u Hercegovačko-neretvanskom kantonu mogu događati različite kombinacije. Recimo da HDZ i SDP zapravo ispostave račune SDA-u za ono što se dogodilo u Zeničko-dobojskom kantonu. Hoću reći, iz te perspektive može se čak reći da je to hrabar potez. Iz druge perspektive, da je to potez kojim se hoće definitivno uništiti SDA i to zajedničkim djelovanjem SDP-a i HDZ-a. Iz treće perspektive, to jeste objektivno rizik za SDP da izgubi svoju temeljnu ideologiju“, objasnio je Kukić za naš portal.

Na naše pitanje ima li mjesta optimizmu za novu koaliciju između SDA-a i SDP-a sa HDZ-om u HNK-u, kaže, ako se ide tom kombinacijom, da je važno smo pitanje raspodjele moći.

"Nije upitno uopće da se HDZ predstavlja kao predstavnik Hrvata, da se SDA legitimira kao predstavnik Bošnjaka. Pitanje je kako će se ponašati SDP, hoće li ispostavljati zahtjeve koji nju legitimiraju kao građansku političku partiju u kojoj djeluju zajednički Bošnjaci, Hrvati, Srbi i Ostali ili će se zadovoljiti tom kvotom, bošnjačkih pozicija u raspodjeli vlasti. Ako se dogodi ovo prvo, onda je SDP napravio, da tako kažem, dobar posao. Dogodi li mu se ovo drugo, a to mu se dogodilo već i na državnoj i entitetskoj razini, nisam optimista", zaključio je Kukić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...