DODIK U TURSKOJ ZVANIČNO PRIZNAO BIH: Evo koji interes ga veže za Erdogana…

Nije tako davno bilo kada je Dodik bosanske muslimane nazivao Turcima i optuživao Erdogana

  • Vijesti

  • 08. Okt. 2023  

  • 4

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik jučer je bio najveći predstavnik Bosne i Hercegovine, sa članicom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović, kod turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana gdje je ranije uglavnom bio neko od porodice Izetbegović, prenosi BN televizija.

Da je bio kao predstavnik BiH dokazuje i bh. zastava koja se vijorila iza Dodikovih leđa, čime je još jednom u praksi pokazao da priznaje Bosnu i Hercegovinu kao državu, bez obzira što je i dan ranije rekao da BiH ne postoji i da je za njega samo RS.

Šta se desilo pa je mjesto Bakira Izetbegovića zauzeo Milorad Dodik i kakvi interesi vezuju Dodika sa Erdoganom, odnosno Erdogana sa Dodikom, pa jedni drugima idu na kongrese, pitaju se mnogi.

Međutim, dobro obaviješteni izvori tvrde da je odgovor na to pitanje jednostavan, jer su se interesi poklopili.

"Dodiku trebaju novci, koje ima Erdogan, a Erdoganu 'gulenovci' čije izručenje godinama unazad traži turski predsjednik", tvrdi taj izvor i dodaje da je Dodik trenutno bliži Erdoganu nego Bakir Izetbegović od koga je Erdogan bez uspjeha tražio da mu isporuči "bosanske gulenovce".

U posljednje vrijeme Dodik ima samo riječi divljenja prema turskom predsjedniku.

Nije tako davno bilo kada je Dodik bosanske muslimane nazivao Turcima i optuživao Erdogana da drži samo tursku stranu i da im pruža finansijsku i svaku drugu pomoć.

"Mi to ne možemo promijeniti, samo možemo prihvatiti da budemo ‘raja’ kao što smo nekad bili… E, mi to nećemo! Eto vam vaše Sarajevo, pa u njemu orgijajte sa kakvim hoćete stavovima – mene to ne dotiče”, znao je Dodik da poruči Erdoganu, Turcima i sarajevskim muslimanima, kako ih je nazivao.

Tako je bilo nekad, ne tako davno, a sada je Dodik u potrazi za novcem, kako mnogi tvrde, otvorio novu stranicu saradnje s liderima islamskog svijeta.

Više ga nije strah da Turci ne ovladaju ovim prostorom, nego se raduje što će Erdogan da dođe u Banja Luku, a i presrećan je što je bio počasni gost kod Erdogana.

Očito interesi su se poklopili, Dodiku trebaju dukati (novci) koje ima Erdogan, a Erdoganu trebaju "gulenovci" koje bi mogao konačno dobiti preko Dodika čiji ljudi kontrolišu bezbjednosne strukture na nivou BiH.

Ostaje nam da čekamo tu posjetu Erdogana u Banja Luku i kako će izgledati dobrodošlica turskom predsjedniku da li u Dodikovim dvorima ili u institucijama RS.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...