ANALIZA NOVE DODIKOVE POLITIČKE PODVALE: Zašto je sporan ugovor za kredit koji RS želi dobiti na prevaru i zašto priča Sanje Vulić ne pije vode

Nosilac projekta je Ministarstvo zdravlja RS na čijem čelu je lice s američke crne liste Alen Šeranić, a pitanje je da li su kadrovi SNSD-a obmanuli Evropsku investicionu banku (EIB) i pokušali sve podvaliti Trojci.

  • Politika

  • 10. Okt. 2023  

  • 7

Zašto je uopće sporan ugovor o kreditu za RS zbog kojeg je otkazana sjednica Parlamenta BiH?

Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH otkazana je danas zbog tačke tri - ratifikacije ugovora između BiH (odnosno RS) sa Evropskom investicijskom bankom (EIB) za Medicinski kompleks u Banjoj Luci, piše Raport.ba.

Kredit je vrijedan više od 100 miliona eura, garant je država BiH.

No, Raport je jutros objavio da je cijeli ugovor sporan jer u njemu postoji klauzula koja se tiče sankcionisanih osoba. A s obzirom da je nosilac projekta Ministarstvo zdravlja RS na čijem čelu je lice s američke crne liste Alen Šeranić - pitanje je da li su kadrovi SNSD-a obmanuli EIB i pokušali sve podvaliti Trojci.

Upravo zbog toga su zastupnici NS i NiP-a Predrag Kojović i Denis Zvizdić tražili da se pojedinačno glasa o ugovorima, kako bi ovome uskratili podršku, dok je SNSD tražio da sve ide 'u paketu'.

Priča Sanje Vulić

Zanimljivo je da je Sanja Vulić imala spreman odgovor i na sjednici proširenog Kolegija kao i pred novinarima, ističući da je se Šeranić ne spominje u ugovoru, nego da je nosilac Milenko Dulić, pomoćnik Alena Šeranića.

Vulić tako pokušava da minimizira slučaj i eventualno kršenje pravila EIB-a, igrajući na kartu neupućenosti javnosti i toga da mnogi uopće ne čitaju dokumentaciju koja se prilaže.

Iako smo već u prvom članku iznijeli niz detalja iz ugovora, zbog SNSD-ovog spina na koji su već mnogi (ne)namjerno nasjeli - sad ćemo dodatno analizirati ugovor.

Dakle, u dokumentaciji se javno navode termini koji su važni za kreditiranje.

Tako se navodi da 'sankcije' označavaju "bilo koje zakone ili propise o trgovačkim, gospodarskim ili finacijskim sankcijama, embarga ili restriktivne mjere koje određuje, provodi ili primjenjuje bilo koje Tijelo koje izriče sankcije"

Što se tiče tijela koje izriče sankcije to su EU, Vijeće sigurnosti UN-a, Ujedinjeno Kraljevstvo te SAD.

EIB je jasno naveo i šta označava 'popis sankcija':

(a) sve ekonomske, financijske i trgovinske restriktivne mjere i embarga na oružje koje Europska unija uvede u skladu s poglavljem 2 Dijela Ugovora o Europskoj uniji, kao i u skladu s člankom 215 Ugovora o funkcioniranju Europske unije, uključujući, ali bez ograničenja na njih, dostupne na službenim internetskim stranicama EU-a: https://eeas.europa.eu/headquarters/headquarters-homepage/8442/consolidated-list- sanctions_en, http://ec.europa.eu/dgs/fpi/what-we-do/sanctions_en.htm i https://sanctionsmap.eu/#/main, s povremenim izmjenama i dopunama ili na bilo kojoj stranici koja naslijedi gore navedene; ili

(b) sve ekonomske, financijske trgovinske restriktivne mjere i embarga na oružje koja proglasi Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u skladu s člankom 41Povelje UN-a, uključujući, ali bez ograničenja na njih, dostupne na službenim stranicama UN-a: https://www.un.org/sc/suborg/en/ i https://www.un.org/securitycouncil/content/un-sc-consolidated-list, s povremenim izmjenama i dopunama ili na bilo kojoj stranici koja naslijedi gore navedene;

(c) sve ekonomske, financijske trgovinske restriktivne mjere i embarga na oružje koja proglasi nadležno tijelo/službena institucija ili agencija zadužena za uvođenje, provedbu ili primjenu sankcija u Ujedinjenom Kraljevstvu, uključujući Trezor Njenog Veličanstva - Ured za provedbu financijskih sankcija, uključujući, ali bez ograničenja na njih, kao što je navedeno na službenoj stranici https://www.gov.uk/government/publications/financial-sanctions- consolidated-list-of-targets/s povremenim izmjenama i dopunama ili na bilo kojoj stranici koja naslijedi gore navedenuili (d) sve ekonomske, financijske i trgovinske restriktivne mjere i embarga na oružje koja proglasi nadležno tijelo/službena institucija ili agencija zadužena za uvođenje, provedbu ili primjenu sankcija u Sjedinjenim Američkim Državama, uključujući Ured za kontrolu strane imovine

Ministarstva financija SAD-a, uključujući, ali bez ograničenja na njih, kao što je navedeno na službenim List/Pages/ssi_list.aspx, List/Pages/default.aspx, List/Pages/consolidated.aspx, stranicama: https://www.treasury.gov/resource-center/sanctions/SDN-

https://www.treasury.gov/resource-center/sanctions/SDN-
https://www.treasury.gov/resource-center/sanctions/SDN-

i

https://www.treasury.gov/resource-center/sanctions/Programs/Pages/Programs.aspx, s povremenim izmjenama i dopunama ili na bilo kojoj stranici koja naslijedi gore navedene.

Ključni dijelovi ugovora

Isto tako, EIB jasno navodi šta su to 'sankcionirane osobe'.

a) svakog pojedinca ili subjekta koji je naveden, ili koji je u izravnom ili neizravnom vlasništvu ili pod kontrolom, ili koji djeluje u ime ili po uputstvima osobe na bilo kojem Popisu sankcija

b) svaku osobu koja boravi ili koja je rezident ili koja je organizirana ili osnovna u skladu sa zakonima, ili koja je u izravnom ili neizravnom vlasništvu ili pod kontrolom, ili koja djeluje u ime ili po uputstvima, osobe koja boravi u ili je rezident, ili je organizirana ili osnovna u skladu sa zakonima, sankcionirane zemlje; ili

c) drugu osobu s kojom bi odnosno osobi, u skladu s nadležnošću Europske unije, Vijeća sigurnosti Ujedinjenih Naroda, Ujedinjenog Kraljevstva ili Sjedinjenih Američkih Država, bilo zabranjeno poslovati ili bi njezino poslovanje bilo ograničeno.

A, upravo je ova stavka pod a) ključna.

Crnolistaš Alen Šeranić direktno je nadležan za projekt, a čak i iako ga bude vodio njegov pomoćnik to je, po ugovoru, sporno. Jer Dulić je pod kontrolom Šeranića koji mu je nominalno šef i radi po njegovim uputstvima.

No, nije to sve. U dokumentaciji se navodi da RS ima obaveze i da neće dozvoliti niti odobriti bilo kojoj drugoj osobi da izravno ili neizravno:

a) održava ili stupi u poslovni odnos sa bilo kojom sankcioniranom osobom.

b) stavi bilo kakva sredstva na raspolaganje ili u korist, izravno ili neizravno, bilo koje sankcionirane osobe

c) sudjeluje u bilo kojoj aktivnosti koja može dovesti do toga da bilo koja osoba uključujući u Banku, krši bilo koju sankciju ili

d) sudjeluje u bilo kojoj aktivnosti koja može dovesti do toga da bilo koja osoba uključujući i Banku, postane sankcionirana osoba

Teško je dakle očekivati da pomoćnik ministra koji je zadužen za projekt neće o tome razgovarati sa svojim šefom Šeranićem.

A, da Šeranić ima posebno zanimanje za projekt Medicinskog kompleksa pokazuju i njegove ranije izjave.

On je u intervjuu za agenciju Srna najavio ovaj projekt kao svoj kapitalni koji će preporoditi zdravstveni sektor.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...