NEŠIĆ IZNIO ODBRANU DODIKA: Sada je kristalno jasno zašto ga se ne tereti za rušenje ustavnog poretka!

Logično je da će odbrana Dodika pred Sudom BiH mahati istim papirima gdje će sudskom vijeću dokazivati nelegitimnost Schmidta, a što će u konačnici eventualno osloboditi Dodika krivnje!

  • Mini market

  • 12. Okt. 2023  

  • 1

Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta RS, 16. oktobra u 13 sati morat će se pojaviti pred Sudom Bosne i Hercegovine, kako bi se izjasnio o krivici za koju ga tereti Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH na čijem je čelu Milanko Kajganić (blizak Dodiku i SNSD-u) je protiv Dodika, kao prvoosumnjičenog, te Miloša Lukića, v.d. direktora Službenog glasnika Rs, kao drugoosumnjičenog, podiglo optužnicu zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika u BiH, piše novinska agencija Patrija.

Kao što je poznato, optužnica Dodika ne tereti za rušenje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, jer tužioci nisu skupili dovoljno hrabrosti da Dodika optuže za ono za šta ga se može i osuditi. Kajganić se tako sakrio pred stranim mentorima (prvenstveno ambasadorom SAD-a Michaelom Murphyjem) podižući optužnicu, a koja suštinski nije veliki problem za Dodika.
I tako je danas ministar sigurnosti Nenad Nešić javno pred kamerama iznio strategiju odbrane Milorada Dodika!? Nešić je mahao papirima u kojima dokazuje nelegitimnost visokog predstavnika Christiana Schmidta, te ismijava Njemačku, ali i bh. institucije koje su dozvolile da Schmidt uđe u BiH s dugim cijevima!

Logično je da će odbrana Dodika pred Sudom BiH mahati istim papirima gdje će sudskom vijeću dokazivati nelegitimnost Schmidta, a što će u konačnici eventualno osloboditi Dodika krivnje!

I sve je jasnije zašto je Milanko Kajganić odlučio formirati predmet protiv Milorada Dodika zbog krivičnog djela “neizvršavanje odluka visokog predstavnika”, a ne krivičnog djela “napad na ustavni poredak BiH” koje je, nakon Schmidtovih izmjena mnogo lakše dokazati nego što je to bio slučaj u prethodnom periodu.

Kajganić nije potpisao optužnicu protiv Dodika, iako je morao, jer je njegova funkcija prva u državi koja bi morala braniti vladavinu prava i ustavni poredak. No, Kajganić se bavio 'curenjem informacija' i ko je medijima dostavio sudsku odluku u kojoj se navode razlozi vraćanja optužnice Tužilaštvu BiH.

Nema dileme da je pokretač krize bila sjednica Narodne skupštine Republike srpske u junu, na kojoj su usvojeni zakoni koji se tiču neobjavljivanja odluka OHR-a i obustave primjene odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u Republici srpskoj.

Odmah je uslijedila reakcija visokog predstavnika koji je primjenom bonskih ovlasti poništio ove zakone i naložio izmjene Krivičnog zakona, ali je ostavio u životu Milorada Dodika, a time i prostor da djeluje dalje na način kojem svjedočimo posljednjih dana.

Dok Schmidt optužuje Dodika za manipulaciju građanima Rs-a, moglo bi se komotno kazati i da Schmidt manipulira građanima BiH, jer njegovo djelovanje, od kako je došao na funkciju visokog predstavnika isključivo ima utjecaj na Federaciju. To što je odluke NSRs stavio van snage, a u isto vrijeme u Rs ga ne prepoznaju kao visokog predstavnika je obmana za javnost u kojoj je želio dokazati da on ipak radi. Sada mora pokazati i dokazati i da postoji i radi!

A, djeluje kao da svi povlače poteze koji ne rješavaju situaciju, nego dodatno komplikuju. To nam pokazuju i optužnica Tužilaštva, kao i ranije odluke Schmidta, a nakon svega i reakcija Ambasade SAD-a koja je pozdravila optužnicu iako je ona manjkava!

Igre bez granica se nastavljaju dok Dodik traži izlaznu kartu, a vrijeme je na njegovoj strani. Podsjetit ćemo da Kajganić nije ništa uradio ni zbog sramnog, a Dejtonom zabranjenog ometanja kretanja na međuentitetskoj liniji, jer jasno je, ovdje izgleda nikom nije stalo do istinske vladavine prava, već igara u kojima se nadmudruju politički oponenti, uz pomoć međunarodne zajednice.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...