RAFFI GREGORIAN OVO NIJE OČEKIVAO: "Uznemiran sam zbog govora mržnje..."

Nekontrolisani, takvi obrasci, upozorio je, stvaraju uslove koji pogoduju širenju nasilnog ekstremizma i terorizma

  • Politika

  • 13. Okt. 2023  

  • 2

Zamjenik podsekretara Ujedinjenih nacija za borbu protiv terorizma Raffi Gregorian boravio je u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini od 10. do 13. oktobra kako bi osnažio podršku UN-a naporima Bosne i Hercegovine u borbi protiv terorizma i razgovarao o aktuelnim i novim prijetnjama.

Tokom ovog posjeta, Gregorian se sastao s visokim zvaničnicima iz oblasti odbrane i sigurnosti, parlamentarcima, vrhovnim poglavarom Islamske zajednice, predstavnicima civilnog društva, Uredom visokog predstavnika, specijalnim predstavnikom Evropske unije i članovima diplomatskog kora.

Istakao je da je za pohvalu posao koji vlasti Bosne i Hercegovine nastavljaju da obavljaju u borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma na domaćem terenu i davanju doprinosa regionalnim i globalnim naporima u borbi protiv ove prijetnje koja se neprestano mijenja.

"Raduje me što možemo sarađivati s Bosnom i Hercegovinom kako bismo omogućili primjenu sredstava koja se pridržavaju ljudskih prava za otkrivanje i zaustavljanje stranih terorističkih boraca i drugih ozbiljnih kriminalaca koji pokušavaju zračnim putem da uđu u zemlju ili prođu kroz nju. Naš Program suzbijanja terorističkih putovanja ne samo da pomaže Bosni i Hercegovini da ispuni obaveze Vijeća sigurnosti, već takođe ispunjava standarde Organizacije međunarodne civilne avijacije i integriše se s evropskim sistemima, što bi trebalo olakšati integraciju u Evropsku uniju", poručio je Gregorian, saopćeno je iz Ureda UN-a u BiH.

Koraci koje Bosna i Hercegovina pravi ka pridruživanju Europolu i unapređenju postupanja s migracijskim tokovima takođe su ohrabrujući.

Gregorian je naglasio i važnost povratka oko stotinu državljana BiH iz kampova na sjeveroistoku Sirije.

"Velika većina u toj grupi su djeca, koja su na nezakonit način lišena slobode i koja žive u teškim uslovima, izložena stalnom nasilju i traumi od strane elemenata ISIS-a prisutnih u kampovima, te nemaju nikakvih prava", kazao je.

Dobra vijest je da, kako je dodao, Bosna i Hercegovina ima uspostavljen plan za siguran povratak ovih državljana i za pravno gonjenje odraslih osoba koje su možda počinile zločine u zoni sukoba.

"Zajedno sa UNICEF-om i 13 drugih organizacija UN-a, moja kancelarija vodi sveobuhvatan program pružanja pomoći koja je prilagođena svakoj zemlji koja želi da izvrši repatrijaciju svojih državljana", naveo je Gregorian.

Kako je podvukao, izvlačenje ove djece na sigurno je najurgentnije pitanje i u interesu svih, a što je prethodno u više navrata i naglašeno od strane mehanizama UN-a za ljudska prava, uključujući i specijalnu izvjestiteljicu za promociju i zaštitu ljudskih prava u borbi protiv terorizma.

Dok je s jedne strane naglasio efektivnost vlasti u borbi protiv terorizma, Gregorian je izrazio uznemirenost zbog stalnog prisustva dezinformacija i govora mržnje širom zemlje, uključujući i negiranje strahota i zločina počinjenih tokom rata 1992-1995, posebno genocida u Srebrenici, mizoginije te ponovljenih pokušaja podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i vladavine prava općenito.

Nekontrolisani, takvi obrasci, upozorio je, stvaraju uslove koji pogoduju širenju nasilnog ekstremizma i terorizma te iz takvog ponašanja ne može proizaći ništa dobro.

Gregorian je takođe izrazio uznemirenost zbog nedavnog nacrta zakona koji direktno utiče na prava slobode izražavanja i udruživanja, te će dalje suziti prostor za građansko djelovanje.

"Nedavna rekriminalizacija klevete i nacrt zakona Republike Srpske o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija nisu u skladu s međunarodnim standardima ljudskih prava i stvaraju pravnu nesigurnost", poručio je te pozvao na povlačenje zakona, jer je suprotan brojnim rezolucijama Generalne skupštine koje veličaju vrline opštedruštvenog odgovora na terorizam, koji uključuje civilno društvo i duboko je ukorijenjen u ljudskim pravima.

Dodao je da bi takav zakon zapravo otežao borbu protiv terorizma. Napomenuo je da UN može pružiti tehničku pomoć koja može pomoći u suzbijanju finansiranja terorizma, uz očuvanje prostora za građansko djelovanje, u skladu s preporukama Radne grupe za finansijske mjere protiv pranja novca.

U periodu od 10. do 11. oktobra, Gregorian je u Sarajevu zvanično otvorio Regionalnu TECH radionicu za podizanje svijesti o borbi protiv terorizma na području Evropske unije i Sjeverne Afrike, koju je organizirao Globalni program UN-a za borbu protiv terorizma o kibernetičkoj sigurnosti i novim tehnologijama Kancelarije UN-a za borbu protiv terorizma (UNOCT). Radionica je bila usmjerena na razvoj nacionalnih politika protiv terorizma i operativnih odgovora na korištenje novih tehnologija u terorističke svrhe, kao što su dronovi i umjetna inteligencija, uz očuvanje ljudskih prava.

Zaključujući svoju posjetu, Gregorian se pridružio rezidentnoj koordinatorici UN-a za Bosnu i Hercegovinu Ingrid Macdonald u ponovnom potvrđivanju predanosti UN-a u pružanju podrške mirnoj i prosperitetnoj budućnosti za sve u BiH, saopćeno je iz Ureda UN-a u BiH.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...