„NIKAD NISAM BIO TAKO SRETAN KAO DANAS, MAKNULI SMO IH…“: Tusk slavi pobjedu na izborima u Poljskoj, vladajuća desnica ide u opoziciju...

Poljaci su se izjašnjavali i o četiri referendumska pitanja: gradnji ograde na granici s Bjelorusijom, prihvaćanju migranata prema sporazumu Europske unije, podizanju dobne granice za umirovljenje te privatizaciji državnih kompanija.

  • Evropa

  • 16. Okt. 2023  

  • 1

Poljski predsjednik Andrzej Duda najvjerovatnije će prvo dati priliku za formiranje vlade nakon izbora stranci koja je dobila najviše glasova, a to su vladajući nacionalisti Pravo i pravda (PiS), izjavila je njegova pomoćnica Malgorzata Paprocka.

Upitana na privatnoj televiziji hoće li PiS dobiti zadatak sastaviti vladu, Malgorzata Paprocka je kazala: "Tako to danas izgleda, gledajući članke ustava, gledajući tradiciju".

Prema izlaznim anketama, prouropski oporbeni blok u Poljskoj osvojio je većinu na parlamentarnih izborima u nedjelju, i ako to potvrde i službeni rezultati, vladajuća nacionalistička stranka PiS neće dobiti treći mandat.

Tri opozicione stranke centra, Građanska koalicija (KO), Treći put (kršćanski demokrati) te Ljevica osvojili su 248 mjesta, a PiS i njegova saveznica Konfederacija (krajnja desnica) imaju 212 mjesta, od ukupno 460 mjesta poljskog parlamenta.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki, poručio je na društvenoj mreži da je PiS pobjednik izbora.

Čelnik KO-a, bivši premijer Donald Tusk rekao je da je demokracija pobijedila i da će PiS otići s vlasti.

- Nikad nisam bio toliko sretan kao što sam danas s drugim mjestom. Demokracija je pobijedila. Maknuli smo PiS s vlasti, rekao je Tusk.

U prvoj izjavi Slawomir Mentzen, čelnik Konfederacije rekao je da su rezultati njegove stranke ispod očekivanja, jer je dobila samo 6,2 posto.

Uz izbore i četiri referendumska pitanja 

Poljaci su se izjašnjavali i o četiri referendumska pitanja: gradnji ograde na granici s Bjelorusijom, prihvaćanju migranata prema sporazumu Europske unije, podizanju dobne granice za umirovljenje te privatizaciji državnih kompanija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...