ABAZOVIĆ SA SAMITA U TIRANI: "Bližom saradnjom država Zapadnog Balkana do EU"

Komentarišući globalne bezbjednosne izazove, Abazović je ponovio podršku Crne Gore Ukrajini u odbrani protiv ruske agresije.

  • Regija

  • 16. Okt. 2023  

  • 1

Samo bliža saradnja država Zapadnog Balkana može dovesti do napretka regiona i njegovog približavanja Evropskoj uniji (EU), saopštio je premijer Dritan Abazović na Samitu lidera Berlinskog procesa.

On je tokom prve sesije, pod nazivom Integracija regiona u jedinstveno tržište i poboljšanje konvergencije sa EU, govorio o važnosti regionalne saradnje i poboljšanju putne infrastrukture.

Abazović je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, pozdravio predstojeće potpisivanje Regionalnog sporazuma o međusobnom priznavanju profesionalih kvalifikacija, kao nastavka prethodno potpisanih sporazuma na posljednjem Samitu u Berlinu, što će našim građanima donijeti vrlo opipljive benefite, mogućnosti zapošljavanja i pristup tržištu rada u ostalim državama Zapadnog Balkana. 

Abazović je naglasio da je Crna Gora, u cilju bližeg regionalnog povezivanja, pokrenula projekte na poboljšanju putne infrastrukture prema svim susjednim državama, što će doprinijeti većoj međusobnoj mobilnosti, a samim tim i odličnim regionalnim i dobrosusjedskim odnosima.

Komentarišući globalne bezbjednosne izazove, Abazović je ponovio podršku Crne Gore Ukrajini u odbrani protiv ruske agresije.

U geopolitičkom kontekstu, on je ponovio Vladinu osudu napada Hamasa na Izrael, istovremeno pozivajući na poštovanje međunarodnog humanitarnog prava, poštedu civila u pojasu Gaze i dostavu humanitarne pomoći onima kojima je potrebna.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...