TINEJDŽER U ŠVEDSKOJ UBIO TROJE LJUDI: Sve povezano s ratom bandi?

16-godišnjak je već ranije boravio u Domu za mladež jer su se vlasti bojale da bi ga kriminalne mreže mogle iskorištavati. Bio je osumnjičen za 28 kaznenih djela, a socijalne službe su navele da "unatoč mladosti, ima solidnu pozadinu u kriminalu i nasilju".

  • Hronika

  • 16. Okt. 2023  

  • 1

Šesnaestogodišnjak se nalazi u pritvoru zbog tri ubistva na području Stockholma tokom prošle sedmkce, javlja švedska televizija TV4. Riječ je o ubistvu muškarca u Västbergi i dvostrukom ubistvu žena u Tullingeu. Već je ranije objavljeno da je tinejdžer osumnjičen za ubistvo, dva pokušaja ubistva i teška kaznena djela u vezi s oružjem.

Osumnjičenik negira optužbe. Današnji postupak pritvaranja odvijao se iza zatvorenih vrata od samog početka. Reporterka vijesti TV4 Therese Cedergren to opisuje kao vrlo neobično. Tužiteljica tvrdi da je navedena odluka donesena na temelju sigurnosnog aspekta i zbog dobi osumnjičenika. 

"Dobro je da okružni sud dijeli našu ocjenu stanja dokaza", kazao je tužitelj Mats Ihlbom, koji opisuje kazneni slučaj kao jedinstven. U vrijeme počinjenja zločina 16-godišnjak je bio u bijegu iz doma za njegu ili smještaj, objekta primarno namijenjenog za boravak djece i mladih koji u Švedsku dođu bez roditelja. 

16-godišnjak je već ranije boravio u Domu za mladež jer su se vlasti bojale da bi ga kriminalne mreže mogle iskorištavati. Bio je osumnjičen za 28 kaznenih djela, a socijalne službe su navele da "unatoč mladosti, ima solidnu pozadinu u kriminalu i nasilju".

U noći na četvrtak muškarac u 40-ima, otac male djece, ubijen je iz vatrenog oružja u svom domu u južnom Stockholmu. U napadu su ozlijeđeni majka i dijete predškolske dobi. Tužitelj je potvrdio da je stanje majke stabilno i da je dijete lakše ozlijeđeno.

Dodao je kako je u kući bilo još djece koja su svjedočila ubistvu i pokušaju ubistva, ali nisu ozlijeđena. Žrtve same po sebi nisu kriminalci, ali se vjeruje da je ubistvo povezano s obračunima unutar klana Foxtrot. Sljedeće noći dvije žene u 20-im i 60-im godinama ubijene su iz vatrenog oružja u vili u Tullingeu, južno od Stockholma. 

U tom slučaju troje djece svjedočilo je pucnjavi. Vila pripada osobi koja je povezana s ključnim čovjekom mreže Zero, skupine koja igra važnu ulogu u obračunima. Mreža Zero je bila blisko povezana s Foxtrotom, a nakon unutarnjeg raskola navodno je stala na stranu Ismaila Abda i okrenula se protiv Rawa Majida.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...