ČOVIĆEVO PRIVATNO UDRUŽENJE GRAĐANA ZASJEDALO: HNS insistira na rješavanju pitanja stranih sudija u Ustavnom sudu BiH

Voditelj odjela za ustavno-pravna pitanja u HNS-u i ministar pravde BiH Davor Bunoza je iscrpno izvijestio Glavno vijeće HNS o aktivnostima koje se provode u ovoj oblasti.

  • Politika

  • 16. Okt. 2023  

  • 2

Glavno vijeće HNS-a je održalo sastanak u Mostaru na kojem su govorili o potrebi nastavka pravosudne reforme prilikom čega su istaknuli i rješavanje pitanja stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Voditelj odjela za ustavno-pravna pitanja u HNS-u i ministar pravde BiH Davor Bunoza je iscrpno izvijestio Glavno vijeće HNS o aktivnostima koje se provode u ovoj oblasti. 

HNS BiH je nakon sastanka pozvao na nastavak pravosudnih reformi u Bosni i Hercegovini, pozdravljajući sva djelovanja u cilju nastojanja postizanja kompromisnih rješenja za što brže ispunjavanje EU prioriteta.

"Jedno od takvih rješenja je i nedavno usvajanje Izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudbenom tužiteljskom vijeću BiH. Potrebno je nastaviti usvajanje i ostalih zakona iz oblasti pravosuđa koji predstavljaju prioritete postavljene pred BiH na putu ka punopravnom članstvu u EU. Potrebno je usvojiti Zakon o sudovima Bosne i Hercegovine i propise koji se odnose na Ustavni sud BiH u cilju reforme Ustavnog suda i reguliranja statusa međunarodnih sudaca u Ustavnom sudu BiH", poručili su.

Navode i da Hrvati nisu ravnomjerno zastupljeni u važnim pravosudnim institucijama BiH.

"Naročito kada je u pitanju rukovodeći kadar tih istih institucija, čime se narušava njihov vitalni interes kroz ostvarivanje prava konstitutivnih naroda da budu adekvatno zastupljeni u zakonodavnim, izvršnim i pravosudnim organima vlasti", kazali su.

U skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH broj: U-22/22 od 23. ožujka 2023. godine, Glavno vijeće HNS-a BiH poziva na osiguranje troškova smještaja i odvojenog života stručnom osoblju u pravosuđu, ali isto tako da se stavovi iz ove odluke primjene i na druge institucije, a sve s ciljem osiguranja odgovarajuće teritorijalne zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih u pravosudnim i drugim institucijama Bosne i Hercegovine.

Glavno vijeće HNS BiH pozvalo je i na procesuiranje ratnih zločina koji su počinjenih nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini tijekom 1992. do 1995. godine naglašavajući nedopustivost činjenice da još uvijek nisu otkriveni ni osuđeni nalogodavci ratnih zločina nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini. "Jedan od prioriteta koje je Evropska komisija postavila pred Bosnu i Hercegovinu jeste i promicanje okruženja pogodnog za pomirenje kako bi se prevladale posljedice rata. Razvidno je da bez procesuiranja nalogodavaca ratnih zločina nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini, ovaj prioritet ne može biti ispunjen", rekli su.

Govoreći o presudi Kovačević pred Evropskim sudom za ljudska prava poručili su kako je izvještavanje o tome bilo pokušaj obmane javnosti ne objašnjavajući o kakvoj je obmani riječ.

"Glavno vijeće HNS BiH iskazuje zabrinutost za nepristranost zbog neprofesionalizma iskazanog kroz objavu u medijima sadržaja odluke Europskog suda za ljudska prava u predmetu 'Kovačević' i to tri dana prije nego što je ista službeno objavljena od strane suda. Skandalozno je i nedopustivo da se nacionalni sudac Bosne i Hercegovine pred Evropskim sudom za ljudska prava pojavljuje kao redovni kolumnista sarajevskih medija gdje isti promiče određene političke stavove, a sve protivno odredbi članka 28. Poslovnika o radu Europskog suda za ljudska prava", rekli su.

Glavno vijeće smatra kako je ovakvim postupanjem ozbiljno narušen integritet Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...