KARADŽIĆEV ADVOKAT ŠIRI PANIKU: „U ovakvom postupku će doći do nekih mjera, sankcija, ali i osuđujuće presude, ukoliko se to dogodi očekujem krizu…“

Kaže da dio međunarodne zajednice uopće ne poštuju institucije BiH.

  • Politika

  • 17. Okt. 2023  

  • 3

-Postupak protiv predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika i v.d direktora Službenog glasnika Miloša Lukića pred Sudom BiH je duboko politizovan i nema veze sa pravom, rekao je u za RTRS beogradski advokat Goran Petronijević.

Naveo je da su problemi u BiH počeli zbog „nelegitimnih institucija“.

-Početak procesa izgleda kao da se sud ponaša da je situacija redovna i da se ništa ne dešava. Sudija se ponaša kao da je to redovan postupak, rekao je Petronijević.

-Nepravo ne može biti jače od prava. Schmidt nije visoki predstavnik. Ovdje imamo začarani krug, gdje se u BiH pojedini ambasadori ponašaju kao da rukovode BiH, naveo je Petronijević.

Kaže da dio međunarodne zajednice uopće ne poštuju institucije BiH.

-Ponašaju se kao da su u pravu, Schmidt se ponaša kao da je visoki predstavnik, a Tužilaštvo kao da on jeste visoki predstavnik. Sve što je nelegitimno oni stavljaju pod tepih, kazao je Petronijević.

-U ovakvom postupku će doći do nekih mjera, sankcija, ali i osuđujuće presude. Od njih se može svašta očekivati, naveo je bivši advokat ratng zločinca Radovana Karadžića.

-Glavni cilj je Dodik, ali i sama Republika Srpska. Dodik je sve radio u skladu sa Ustavom i zakonom. Žele ga onemogućiti u daljem političkom djelovanju i obavljanju funkcije, kaže Petronijević, te dodaje da očekuje krizu u BiH ukoliko dođe do mjera ili osuđujuće presude Dodiku i Lukiću.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...