ZORAN MILANOVIĆ IZ TIRANE: "Dio izraelske administracije vrlo drsko i bezobrazno reagovao na moju izjavu"

Govoreći o sukobu Izraela i Palestine, Milanović je u Tirani poručio kako se zalaže za objektivan i uravnotežen pristup.

  • Regija

  • 18. Okt. 2023  

  • 4

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović poručio je danas kako je dio izraelske administracije vrlo "drsko i bezobrazno" reagovao na njegovu raniju izjavu da je Izrael izgubio njegove simpatije zbog načina odgovora na akcije Hamasa.

"Prije nekoliko dana sam rekao što sam rekao, a na to je dio izraelske administracije vrlo drsko i bezobrazno reagirao. Razumijem ih, nisu u lakoj situaciji, ali pravila su ista za sve. To isto je poslije reklo još dosta ljudi, a prije mene irski premijer", podsjetio je predsjednik Hrvatske, prenosi Anadolija.

Dodao je kako je sve ove godine samo šutio i šutnjom zapravo odobravao sve ono što je Izrael radio.

"Ne da imam pravo reći, nego imam obavezu reći radi Hrvata, hrvatskog naroda i države“, naglasio je Milanović, prenijeli su iz ureda hrvatskog predsjednika.

Ambasada Izraela u Hrvatskoj žestoko je reagovala na nedavnu izjavu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, koji je između ostalog kazao da je "Izrael izgubio njegove simpatije" i da "pravo na odbranu ne uključuje osvetu".

Govoreći o sukobu Izraela i Palestine, Milanović je u Tirani poručio kako se zalaže za objektivan i uravnotežen pristup.

Milanović je još jednom naglasio kako je "ono za što se navodno zalažu borci za palestinsku slobodu prihvatljivo, ali metode nisu”.

“Osuđivao sam ih i osuđivat ću ih, ali isto tako tražim da pravila budu ista za sve i da se primjenjuju dosljedno”, zaključio je Milanović na zajedničkoj konferenciji za novinare s albanskim predsjednikom Bajramom Begajem u Tirani, gdje boravi u službenoj posjeti.

Ponovno je kritikovao postavljanje izraelske zastave na zgradu Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske.

“Po hijerarhiji na hrvatske zgrade i institucije ide hrvatska zastava i onda podredno sve one druge koje su niže u hijerarhiji – a to je zastava Europske unije i NATO saveza. Prema tome, to je bilo nepotrebno, to hrvatski građani u ogromnoj većini ne podržavaju i zato to ne treba činiti. Ne mislim da je to hrvatske građane dovelo u neku opasnost jer je onda veliki dio EU u opasnosti, a ne mislim da je”, rekao je Milanović.

Na pitanje novinara treba li Hrvatska podići razinu opreza zbog zadnjih događanja u Evropi kao što je napad u Belgiji, Milanović je rekao da "treba biti oprezan u Hrvatskoj i podići razinu spremnosti i opreza, a ne opasnosti."

"To je u skladu s ‘opreza nikad dosta’, ali normalan život na koji smo navikli ne smijemo zakočiti bez valjanog razloga. U tom prostoru treba balansirati i držati se nekakve ravnoteže“, izjavio je predsjednik Hrvatske i dodao da "moramo biti svjesni da nije sve i svaki događaj ove vrste povezan s događajima u Palestini".

Milanović je u srijedu započeo dvodnevnu posjetu Albaniji na poziv albanskog predsjednika Begaja. Govoreći o evropskoj perspektivi Albanije kazao je kako stalno napreduje posljednjih dvadesetak godine u svakom pogledu.

Dodao je kako je apsurdno da je Albanija zajedno s Hrvatskom ušla u NATO 2009. godine, a nije puno napredovala na svom evropskom putu.

Predsjednik Albanije Bajram Begaj je istakao da posjeta predsjednika Milanovića Tirani dolazi u ključnom trenutku, posebno za region Zapadnog Balkana, gdje su Albanija i Hrvatska aktivni saradnici i važni i inherentni faktori za mir i stabilnost regiona.

“Održali smo dug i veoma prijateljski razgovor, u kojem smo cijenili odličnu političku saradnju i razmijenili mišljenja o novim mogućnostima bilateralne saradnje, sa posebnim osvrtom na ekonomsku saradnju. Naglasio sam da Hrvatska ostaje model koji trebamo slijediti na putu ka Evropskoj uniji. Osvrćući se na proces širenja Evropske unije sa zemljama Zapadnog Balkana, naglasio sam da su aktuelna geopolitička dešavanja ovaj proces već učinila strateškom neophodnošću. U tom kontekstu sam izrazio uvjerenje da će Hrvatska nastaviti snažno podržavati proces proširenja”, rekao je Begaj.

Oba predsjednika referirala su se na napad grupe Srba na kosovsku policiju u Banjskoj na sjeveru Kosova.

"Osudili smo dramatične događaje na sjeveru Kosova i teroristički i zločinački napad na policiju u Banjskoj 24. septembra. Prijatelju (Milanoviću op.a.) sam izrazio zabrinutost zbog priprema i teškog vojnog naoružanja koje je koristila teroristička grupa. Naglasio sam potrebu da se pojača pritisak Evropske unije za završetak istraga, što će direktno uticati na mir i sigurnost cijelog regiona", rekao je albanski predsjednik.

Milanović je ponovio kako predsjednik Srbije Aleksandar Vučić još nije dao odgovore u vezi s tim napadom, iako postoje dokazi o tome da su napadači obučavani na vojnom poligonu u Srbiji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...